17 octombrie 2021 - 11:46

Plățile directe la suprafață – ce fermieri vor primi mai mulți bani în următorii ani

Subvențiile care vor fi acordate în viitorul exercițiu financiar reprezintă un subiect intens dezbătut, care a provocat chiar conflicte între fermieri în ultima vreme. O parte din oficialii europeni vor ca plățile directe să fie plafonate, caz în care marii fermieri ar avea mult de pierdut, iar cei mici mult de câștigat. Totuși, există și o soluție de compromis – plata redistributivă – care pare să mulțumească pe toată lumea.

Fostul secretar de stat și actual deputat, Emil Dumitru, a vorbit în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” despre această problemă. România va alege, cel mai probabil, scenariul plății redistributive, iar parlamentarul a atras atenția asupra faptului că țara noastră trebuie să acorde acești bani către fermele de familie care produc pentru piață și sunt rentabile, astfel încât acești bani să se întoarcă în economia țării.

”Pe ce înseamnă plățile directe pe suprafață, domnul Mihail Dumitru este practic mediator în trialog și încearcă să armonizeze pozițiile de la Consiliu, Comisie și Parlamentul European, astfel încât să se ajungă la un consens pe Politica Agricolă Comună, pe plățile directe. Știu că prevederea expresă pe care o are astăzi regulamentul este minim 10% plată redistributivă pe care statele membre o pot aloca către o categorie de ferme cărora să le crească competitivitatea.

Eu voi susține să se ducă această plată redistributivă către acele ferme care să producă pentru piață într-un sistem organizat, adică să vedem o dimensiune economică a unei ferme care să fie viabilă din punct de vedere economic, din perspectiva fermei de familie. Cu cei minim 10%, aici depinde foarte mult de analizele pe care le facem pe fermele de familie. Ministerul Agriculturii a comandat studii pe ce înseamnă dimensiunea și rentabilitatea fermei de familie, să poată fi sprijinite inclusiv din Pilonul I – plăți directe”, a subliniat Emil Dumitru.

Reamintim că, în urma ultimelor negocieri de la Bruxelles, vor exista două posibilități pentru statele membre privind plățile directe în noua Politică Agricolă Comună: fie plafonarea obligatorie la 100.000 euro/fermă, fie plata redistributivă. Președintele Grupului Politic Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a explicat pentru AGRO TV în urmă cu câteva luni ce presupun aceste opțiuni.

Astfel, dacă statul optează pentru plafonarea subvențiilor, acestea se vor plafona la 100.000 euro, iar fermierul va mai putea adăuga la acest plafon și 50% din cheltuielile cu salariile pe care le are în fermă, inclusiv impozite și contribuții sociale. În schimb, dacă se optează pentru plata redistributivă, va trebui ca cel puțin 12% din sume să meargă către fermierii mici și mijlocii, iar pentru fermierii mari, subvențiile se vor plafona la 500.000 euro pentru persoană fizică și 1 milion de euro pentru companii. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI.