Pintea (APIA): Aproape 10.000 de fermieri au cerut despagubirile! Termenul LIMITA se apropie

Peste 9.800 de fermieri au depus deja cererile pentru a primi despăgubirile de secetă, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Potrivit lui, estimările privind numărul total care vor fi despăgubiți se ridică undeva la 30.000, iar aceștia trebuie să depună cererile până la data de 15 septembrie, pentru a se asigura că vor primi banii.

„La sfârşitul lunii august, Guvernul României a aprobat ordonanţele de urgenţă privind instituirea a patru noi scheme de ajutor şi deja din data de 3 septembrie am demarat primirea cererilor de plată pentru aceste scheme la nivelul centrelor locale, cele 265, respectiv 42 de centre judeţene. Şi aici dacă mă refer la schema de ajutor acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturile agricole în toamna anului 2019 afectate de secetă, repet şi eu, ultima zi de depunere a acestor cereri este 15 septembrie, iar o altă schemă de plată este ajutor susţinut pentru crescătorii de bovine, în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19, la fel, termenul de depunere este 29 septembrie”, a precizat Adrian Pintea, citat de Agerpres.

Potrivit șefului APIA, până la data de 7 septembrie, au fost depuse 9.814 cereri pentru despăgubirile de secetă, însumând o suprafață de circa 200.000 hectare. În ceea ce privește ajutoarele pentru sectorul bovin, au fost depuse 5 cereri, pentru sectorul suin 6 cereri, iar pentru sectorul avicol 4 cereri.

Pintea a mai subliniat că estimările instituției arată că la ajutoarele pentru secetă vor fi înregistrați circa 30.000 de beneficiari, pentru o suprafață de 1,2 milioane de hectare, în timp ce la bovine vor fi undeva la 950-960 de beneficiari, iar la păsări și porci, în jur de 250-260 de beneficiari.

”Cu siguranţă toţi vor avea timp să îşi depună aceste cereri şi rugămintea este să se prezinte la centrele locale, respectiv centrele judeţene. (…) Per total, în campania 2019 APIA a autorizat la plată, spun eu, o sumă record de peste 2,93 de miliarde de euro, rata de absorbţie a fondurilor fiind în acest an de 99% în, aşa cum ştim cu toţii, un an atipic, marcat de evenimente fără precedent pe care le cunoaştem cu toţii, respectiv pandemia de coronavirus, condiţiile meteorologice nefavorabile şi aşa mai departe”, a mai precizat șeful APIA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole