Piața îngrășămintelor este prinsă între o cerere mică și o ofertă mare. Tendința descendentă continuă pentru prețurile îngrășămintele cu azot, datorită scăderii prețurilor la gazele naturale.
O ofertă excedentară de azotat de amoniu ”împovărează” piața europeană, în timp ce cererea mondială rămâne moderată, în ciuda unor vânzări recente de uree egipteană și nitrat de amoniu de origine algeriană și chineză.
Piața îngrășămintelor – de la 927,5 €/t pe 9 septembrie, exportul de uree a scăzut la 412,5 €/t pe 10 februarie
Chiar dacă prețurile îngrășămintelor cu azot rămân ridicate față de sfârșitul anului 2020, acestea își continuă mișcarea descendentă începută în septembrie-octombrie.
Între 7 octombrie și 10 februarie, prețul, la poarta fabricii, al azotatului de amoniu a scăzut de la 975 EUR/t la 570 EUR/t.
Mai presus de toate, scăderea prețului gazului, un input major pentru producția de îngrășăminte azotate, a permis scăderea prețurilor îngrășămintelor
Specialiștii de la France AgriMer spun că piața îngrășămintelor a fost turbulentă în ultima campanie: prețurile ridicate la gaze naturale au dus la reduceri de producție, războiul din Ucraina a provocat perturbări comerciale și mai multe țări au introdus restricții comerciale.
Experții din agricultură cred că deși scăderea prețurilor arată că situația s-a îmbunătățit pe piața îngrășămintelor, mai mulți dintre factorii cheie rămân în joc, iar incertitudinea persistă.
Josh Linville: fără îndoială, va urma multă cerere
„Cumpărătorii rămân foarte prudenți în afacerile lor, iar piața încearcă să-și dea seama ce urmează”, a scris pe Tweeter Josh Linville, de la StoneX. Pentru Linville „fără îndoială”, urmează „multă cerere”.
Una dintre preocupările majore ale producătorilor în prezent este dacă ar trebui deja stabilite prețuri pentru îngrășămintele cu azot, după lansarea prețurilor pentru recolta 2024.