PETITIE: Opriti disparitia vacilor din gospodariile taranilor romani!

Salvați vacile din gospodăriile țăranilor români! Micii crescători de bovine au inițiat o petiție prin care cer Ministerului Agriculturii să adopte măsuri pentru a-i ajuta. Aceștia cer ca ajutorul de criză pentru sectorul bovin, să ajungă la cât mai mulți mici crescători și să fie acordat și pentru tineret femel bovin de reproducție și tăurași pentru îngrășare.

Potrivit datelor citate de inițiatorii petiției, țara noastră constată an de an o scădere a șeptelului de bovine cu câteva procente iar importurile de lapte și carne cresc. Fermierii cer Ministerului Agriculturii să acționeze în conformitate cu realitatea, pentru că, în România, majoritatea bovinelor se află în exploatațiile mici.

”În actul ministerial se omit de la ajutor două categorii importante ale sectorului bovin: tineretul femel pentru reproducție și tineretul mascul pentru îngrășat. Ambele categorii nu sunt subvenționate nici prin alte scheme de subvenționare, fiind practic descoperite. În contextul crizei, fermierii vor renunța în primul rând la tineretul femel, ce constituie viitorul acestui sector și vor sacrifica sau vinde la greutăți mici tineretul mascul”, atrag atenția fermierii.

”De la fătarea unei vitele la vârsta la care devine productivă sunt 2,5 ani în cazul vacii de lapte și 3 ani în cazul vacii de carne unde produsul se valorifică la minim 7 luni. Discutăm despre greutatea în carcasă sau în viu a animalelor ce sunt abatorizate sau exportate, un capitol la care știm cu toți că stăm foarte prost. Cei care se aventurează sa finiseze tăurașii nu beneficiază de nici o schemă de subvenționare iar acum sunt excluși și de la acest ajutor”, mai arată inițiatorii petiției.

Aceștia cer ministerului să regândească modul de acordare a ajutoarelor la un minim de 5 UVM, în care să fie cuprinse toate categoriile de vârstă și sex ale bovinelor din exploatații, în așa fel încât nimeni sa nu fie lăsat în urmă.

Pentru a semna petiția micilor crescători de vaci, CLICK AICI!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole