OUG pentru despagubiri: Termen limitat de depunere a cererilor la APIA

După valul de incertitudine din ultimele zile privind mult așteptatele despagubiri pentru secetă, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru despăgubirea fermierilor a fost publicat, în sfârșit, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în dezbatere publică. Documentul precizează că, din momentul intrării în vigoare a actului normativ, fermierii eligibili vor trebui să depună cererile necesare la centrele Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în termen de 10 zile. 

Potrivit proiectului OUG, cererile trebuie să fie neapărat însoțite de procesul verbal de constatare a pierderilor cauzate de secetă. De asemenea, autoritățile fac precizarea că despăgubirile se acordă numai pentru culturile agricole de toamnă.

Pentru a beneficia de despagubiri, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare menționat la art. 1 alin (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate;
b) suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;
c) sunt înregistraţi în evidenţele Agenției de Plăți și Intervenței pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020;
d) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Fermierii care sunt eligibili și vor să primească despagubiri de secetă, trebuie să depună o cerere de solicitare a ajutorului de stat conform unui model tip, însoțită de următoarele documente:

  • copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
  • coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020; copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA, rămân valabile și pentru acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Reamintim valoarea cuantumului despăgubirilor pentru fiecare cultură:

  • grâu și la secară 925 RON/ha

  • triticale 805 RON/ha

  • orz 912 RON/ha

  • orzoaică 951 RON/ha

  • ovăz 772 RON/ha

  • rapiță 1002 RON/ha

Pentru a consulta proiectul de OUG în întregime, CLICK AICI.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole