17 septembrie 2021 - 17:12

OROS in jud. Salaj. Sprijinul pentru cresterea bivolilor, una dintre nevoile fermierilor

Echipa MADR a fost în vizită de lucru în județul Sălaj, unde au fost prezentate problemele fermierilor și producătorilor locali și au fost discutate prioritățile politicii agricole după anul 2020. Una dintre nevoile aduse în evidență de fermieri a fost acordarea de sprijin pentru creșterea bivolilor, dar și amenințarea influențării prețului cărnii de către agenții economici din străinătate.

Liderii asociațiilor agricole din județ, alături de producătorii și procesatorii locali au avut o întâlnire organizată în parcul din comuna Hida, alături de prefectul județului Sălaj, Marcel Virgil Turcaș, primarul comunei, Dumitru Petruș și Dinu Iancu Sălăjanu.

Fermierii din jud. Sălaj au adus în evidență următoarele măsuri care ar trebui implementate:

  • intervenția concretă și rapidă pentru a sprijini creșterea bivolilor deoarece, în lipsa unui sprijin, efectivul s-a diminuat considerabil la nivel național;
  • influențarea prețului cărnii de către agenți economici din străinătate, în detrimentul crescătorilor români;
  • diferențe foarte mari în bazele de date ale instituțiilor publice de profil din România privind efectivul de ovine.

Prezent la discuții, Ministrul Agriculturii Adrian Oros a mers imediat după întâlnirea cu fermierii,  la Zalău  din jud. Sălaj pentru a discuta cu personalul de conducere al instituțiilor din subordinea Ministerului și al celor cu atribuții în dezvoltarea rurală. Principalele probleme discutate aici au fost despre posturile care nu se pot scoate la concurs, problema parcului auto, precum și despre demersurile pentru stoparea vânătorilor de subvenții, pentru susținerea fermei de familie, cât și pentru susținerea asocierii economice.

Adrian Oros s-a întâlnit în cadrul vizitei și cu mai mulți crescători de ovine și bovine în comuna Hida, apoi a mers în Șimleul Silvaniei pentru a vorbi cu viticultorii, pomicultorii și legumicultorii din zonă. De asemenea, oficialul MADR a purtat discuții cu crescătorii de suine și la apicultorii din județul Sălaj, din Cehu Silvaniei. Tot pe agenda zilei a avut loc și o întâlnire cu fermierii din satul Gâlgău pentru a vorbi cu fermierii din Valea Someșului.

Principalele aspecte aduse în discuție la întâlnirile din județul Sălaj au fost:

  • fondurile derulate prin GAL, entități esențiale pentru dezvoltarea mediului rural în acord cu nevoile reale și oportunitățile fiecărei zone în parte;
  • implicarea administrației publice locale în atragerea fondurilor și în susținerea reală a fermierilor;
  • modificarea legislației de către actualul guvern în sprijinul producătorului local prin crearea cadrului legal pentru achiziționarea de produse agroalimentare de la producătorii locali.