Noua PAC: Adrian Oros cere modificarea datei de referință pentru subvenția ANT la bovine

Data istorică pentru subvenția ANT ar putea fi schimbată în noua Politică Agricolă Comună! Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a susținut în intervenția sa la Consiliul de miniștri AgriFish că România dorește o flexibilitate în ceea ce privește modificarea datei de referință pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru bovine

”În ceea ce privește sprijinul cuplat, România susține alocarea a cel puțin 15% din plafonul național pentru sprijinul cuplat. România solicită ca, în domeniul de aplicare al  acestei scheme, să fie introdus și sectorul cărnii de porc, care este grav afectat de pesta porcină africană, precum și sectorul cărnii de pasăre. Având în vedere că statele membre care aplică plata directă, nu acordă ajutoare sectorului zootehnic, propun să se continue ajutorul național tranzitoriu, în proporție de 50%, pentru toată perioada de programare.

Solicităm și flexibilitate pentru a stabili o dată de referință mai recentă, cum ar fi 2018. În ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor din FEGA, ne menținem opinia că ar trebui să se asigure continuitatea plăților, eliminându-se orice risc datorat neaprobării la termen a Planului Național Strategic. Solicităm ca și cheltuielile FEGA să fie eligibile începând cu data prezentării Planului Strategic, dar nu înainte de 1 ianuarie 2023”, a preciat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Consiliul de miniștri.

Reamintim că, în prezent, data de referință pentru plata subvenției ANT la bovine este 2013. Mulți fermieri și-au manifestat dezacordul față de acest termen, pentru că unii fermieri primesc acest sprijin financiar pentru animale pe care nu le mai au de mult.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole