Ordonanță pentru finanțarea din fonduri europene, ADOPTATĂ! Cine este eligibil

Sectorul vinului şi cel al distribuţiei tradiţionale de bunuri de larg consum, care deţin o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro, au devenit eligibile pentru finanţare din fonduri europene, odată cu aprobarea prin Lege a Ordonanţei 130/2020 de către Parlament, a anunţat, miercuri, Asociaţia Companiilor de distribuţie de Bunuri din România.

„Prin modificările aduse Ordonanţei se completează coduri CAEN ale sectoarelor economice afectate de actuala criză şi se schimbă grila de punctaj din Anexa 4 – Criteriile de selecţie la finanţare a proiectelor de investiţii. Excluse iniţial de Guvern în textul Ordonanţei din 6 august, domeniile producerii vinurilor şi cel al distribuţiei tradiţionale de bunuri de larg consum, împreună cu alte domenii economice, au devenit eligibile la finanţare prin lege. Cele două sectoare economice au o cifră de afaceri estimată la 5 miliarde de euro”, declară reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat remis Agerpres.

Într-un răspuns primit în 15 septembrie de la Comisia Europeană de Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România se subliniază: „Reglementările UE stabilesc reguli generale de eligibilitate pentru fonduri, în timp ce statele membre stabilesc alte reguli de eligibilitate în conformitate cu obiectivele strategice ale finanţării şi normele naţionale. Totuşi, deoarece ajutorul acordat de stat pune beneficiarii săi într-o poziţie favorabilă faţă de competitorii acestora (spre exemplu, oferirea de lichidităţi financiare), statele membre trebuie să se asigure că, în baza puterii lor discreţionare, selecţia beneficiarilor ajutoarelor să fie bazată pe criterii stabilite obiectiv, pentru a limita denaturarea competiţiei din piaţă”.

Asociaţia semnalează că sectoarele vitivinicol şi distribuţia tradiţională de bunuri sunt furnizori ai HoReCa, fiind drastic afectate de căderea acestei pieţe, atât prin diminuarea vânzărilor, cât şi prin retururile primite. În funcţie de tipul de afacere al distribuitorului şi al producătorului de vinuri, scăderea cifrelor de afaceri a variat la nivelul lunilor martie – aprilie a.c. între 30% şi 120%, comparativ cu lunile similare ale anului precedent.

„Fără sprijin financiar de la Guvern pentru menţinerea viabilităţii companiilor vom genera diminuarea profitabilităţii şi şomaj, cu impact major asupra încasărilor la bugetul de stat, povara financiară fiind atât asupra antreprenorilor, cât şi asupra statului. Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în 6 august, aprobarea schemei de sprijin financiar a fost primită de la Comisie ulterior, în 27 august. Această cronologie ne determină să credem că, dacă preşedintele republicii va promulga rapid legea, Guvernul îşi poate însuşi imediat modificările şi să lanseze măsurile ‘Capital de lucru’ şi ‘Investiţii’ în cursul săptămânii viitoare, notificând în paralel Comisia Europeană. Ministrul Economiei, domnul Virgil Popescu, trebuie să nu distorsonieze piaţa prin măsuri discriminatorii, nu trebuie să se grăbească şi să pună în aplicare o Ordonanţă de Guvern cu omisiuni, împotriva voinţei Parlamentului României, aşa cum a declarat zilele acestea că măsura ‘Capital de lucru’ va fi activă la 22 octombrie. Puterea juridică a legii în faţa ordonanţelor şi interesul general trebuie să primeze întotdeauna într-un stat democrat”, menţionează reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de distribuţie de Bunuri din România.

Parlamentul a aprobat marţi în unanimitate Ordonanţa 130/2020 privind acordarea de granturi în economie. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole