Ordonanta pentru despagubirile de seceta, ADOPTATA! Incep inscrierile la APIA

Vești bune pentru fermierii români afectați de secetă! După săptămânile de confuzie legată de despagubirile pentru secetă, Guvernul a adoptat, în sfârșit, Ordonanța de Urgență privind despăgubirea agricultorilor care au suferit pierderi la culturile de toamnă cauzate de seceta pedologică extremă. Anunțul a fost făcut de Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.

Oficialul a subliniat că schema vine în sprijinul a aproximativ 34.400 de fermieri, iar suprafața totală de culturi agricole pentru care vor fi acordați acești bani este de 1.16 milioane de hectare.

”O altă ordonanță de urgență așteptată în domeniul agriculturii este ordonanța pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850.000.000 lei pentru un număr de aproximativ de 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,16 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă”, a precizat Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, despagubirile vor fi plătite în cursul lunii septembrie, prima tranșă, însă data nu este clară deocamdată. Până atunci, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, fermierii au la dispoziție 10 zile pentru a depune cererile de finanțare a pierderilor suferite din cauza secetei la sediile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

”Imediat după publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program, vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi, în termen de 10 zile astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare a pierderilor suferite de fermierii români ca urmare a secetei”, a mai arătat Ionel Dancă.

Reamintim valoarea despăgubirilor pentru fiecare cultură în parte:

  • grâu și secară 925 RON/ha

  • triticale 805 RON/ha

  • orz 912 RON/ha

  • orzoaică 951 RON/ha

  • ovăz 772 RON/ha

  • rapiță 1002 RON/ha

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole