ORDIN MADR: Tinerii fermieri vor primi in arenda teren neintabulat

teren agricol ADS APIA

O măsură așteptată cu mare interes de tinerii fermieri este cea a acordării a până la 50 de hectare de teren agricol, odată cu banii acordați prin instalarea tinerilor fermieri. Măsura a fost anunțată de ministrul Agriculturii încă din primele luni de la preluarea mandatului, însă deocamdată, aceasta nu poate fi pusă în aplicare din cauza birocrației.

“Pentru prima dată, în 2020, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi acestui program de sprijin, vom încerca să alocăm şi câte 50 de hectare de teren agricol, hectare pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră în anul acesta şi care nu vor mai fi prelungite. Considerăm că este foarte important ca de acest teren să beneficieze şi cei care se încadrează în această categorie de tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură”, spunea Adrian Oros în luna ianuarie.

Deși s-a dat startul pentru depunerea proiectelor, MADR nu poate aloca însă hectarele de teren promise, din cauza birocrației. Motivul este acela că terenurile respective nu sunt cadastrate și intabulate, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru arendarea acestora. Ministerul vrea însă să corecteze această eroare printr-o Ordonanță de Urgență, al cărei proiect a fost publicat pe site-ul oficial al MADR.

”Prin derogare de la prevederile art. 288 alin. (3) și ale art. 305 alin. (2) – (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aparatul central și instituțiile din subordine finanțate integral de la bugetul de stat, pot încheia contracte de concesiune și pot întocmi inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului pe care le au în administrare, fără înscrierea acestora în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, până la finalizarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023, respectiv până la data de 31 decembrie 2023”, se arată în documentul publicat de ministerul Agriculturii.

Reamintim faptul că în 15 iulie a fost lansată prima sesiune pentru depunerea cererilor privind instalarea tinerilor fermieri. Programul are o valoare totală de 43.022.207 euro, dintre care 20.000.000 euro sunt bani alocați tinerilor fermieri întorși din diaspora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *