17 septembrie 2021 - 17:06

ORDIN MADR în sprijinul producătorilor! Primăriile vor cumpăra produse de la fermierii locali

Ordin pentru sprijinirea fermierilor locali! Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros a anunțat în exclusivitate pentru AGRO TV, la ”Agricultura la Raport”, faptul că în cursul acestei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice urmează să emită un ordin comun prin care le vor permite autorităților locale să cumpere produse de la fermierii locali.

”Vrem să consolidăm poziția producătorului, pentru că în tot acest lanț valoric, am observat că producătorul este cel mai vulnerabil. El pierde cel mai mult de fiecare dată când se întâmplă ceva. De aceea vrem să consolidăm mediul asociativ. 

Vrem să dezvoltăm și piețele locale. Aici este un rol important și al Consiliilor Județene și al primarilor, ei pot să contribuie la tot ce înseamnă piața locală. De aceea o să venim în sprijinul lor, cred în această săptămână o să apară ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al celor de la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, astfel încât să dăm posibilitatea legală fiecărui edil să facă achiziții pentru produse agroalimentare de la producătorii locali, utilizând exact orientările Comisiei: Farm to Fork, Green Deal, lanț scurt, amprentă de carbon scăzută.

Edili vor avea posibilitatea legală, fără a fi în pericol, să facă achiziții locale pentru tot ce au dânșii în subordine – spitale, cantine, școli – în primul rând de la producătorii locali. Este logic să se întâmple așa, pentru că și în alte țări se întâmplă, iar tu ca și primar cumperi din impozitele adunate de la comunitatea locală. Este normal să poți cumpăra în primul rând de la ei acele produse care se găsesc”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru AGRO TV.