28 mai 2022 - 13:18

EXCLUSIV! Valoarea despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară, anunțată de Oros

Fermierii români afectați de secetă așteaptă cu nerăbdare ajutorul din partea statului. Mulți dintre aceștia sunt disperați, iar despăgubirile oferite de Ministerul Agriculturii ar putea fi singura lor scăpare din fața falimentului. Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, le-a dat asigurări fermierilor că despăgubirile pentru culturile de primăvară vor fi plătite după rectificarea bugetară din 15 noiembrie, precizând și o posibilă valoare a acestor ajutoare.

”Căutăm soluții. Noi o să le dăm despăgubiri și celor care au fost afectați de secetă la culturile de primăvară, pentru că așa este corect. Nu putem avea dublă măsură. Evaluările ne spun că tot aproximativ 1,2 milioane hectare sunt afectate. Desigur, marea majoritate sunt culturi de porumb, dar este și floarea soarelui și alte culturi, iar pagubele sunt considerabile. 

Noi am vrea să dăm tot bani. Au fost mai multe ipoteze de lucru, să dăm vouchere pentru procurarea de inputuri, dar am vrea să dăm tot bani, iar la rectificarea de buget care va fi în 15 noiembrie vom ști exact când și cum se vor plăti. Cu siguranță o să plătim. Am pregătit Ordonanța de Urgență, pentru că trebuie să notificăm acest act normativ la Comisia Europeană, cum am făcut și pentru celelalte ajutoare. Sigur, o să fie mult mai simplu, pentru că această cale e bătută deja. Trebuie să identificăm acele resurse”, a declarat șeful MADR.

Întrebat de moderatorul emisiunii, Ovidiu Ghinea, care este valoarea aproximativă a ajutoarelor pentru culturile de primăvară, Oros a precizat că acestea vor ajunge undeva la 200 euro/hectar, sume similare cu cele oferite pentru culturile de toamnă.

”Prioritatea numărul 1 la rectificare este această sumă destinată despăgubirilor pentru secetă, este suma cea mai mare. (…) Am promis că dăm despăgubiri și o să le dăm, pentru că așa este corect. Colegii lucrează acum la fundamentarea sumei, pentru că trebuie să prezentăm Comisiei o formulă de calcul cât mai corectă. Suma o să fie cam la 200 euro/hectar”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. […] Despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă vor ajunge în conturile fermierilor abia la începutul anului viitor, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a notificat Comisia Europeană pentru o nouă schemă de plată privind aceste despăgubiri, făcută după modelul celei de la culturile de toamnă.   […]

Comments are closed.