Adrian Oros: ”Peste un milion de hectare din culturile de primavara, calamitate! Vom da despagubiri!”

Peste un milion de hectare din culturile de primăvară, în special porumb și floarea-soarelui, au fost grav afectate de secetă! În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) intenționează să acorde despăgubiri pentru fermierii afectați, la fel cum s-a întâmplat și în cazul culturilor de toamnă. Într-o apariție la B1 TV, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre această situație, spunând că deși despăgubirile sunt necesare și vor fi acordate, acestea nu reprezintă o soluție pe termen lung.

”Finalul de an, dacă ne referim la rezultatele sau, mai corect spus, la recolta din acest an, sigur, a fost afectată foarte tare, foarte drastic de seceta pedologică extremă și puternică, care practic a debutat în toamna anului trecut și care s-a răsfrânt asupra producției de cereale însămânțate în toamna anului trecut, dar și asupra a ceea ce s-a însămânțat în primăvară. Pentru că, dacă din cele 2,9 milioane hectare însămânțate în toamna anului trecut au fost afectate 1,18 hectare, din nefericire și tot ceea ce s-a însămânțat în primăvară – și aici mă refer în primul rând la porumb și floarea soarelui – iarăși avem o cifră destul de mare, peste 1 milion de hectare afectate”, a declarat Adrian Oros.

Oficialul a precizat că ministerul a acordat deja despăgubirile pentru culturile de toamnă, mare parte dintre acestea fiind deja în conturile fermierilor afectați. În prezent se caută soluții și pentru despăgubirea fermierilor păgubiți la culturile de primăvară.

”Acum, pentru suprafețele care au fost însămânțate în primăvară, avem o evaluare. Facem verificările și, sigur, căutăm soluții să îi despăgubim și pe acești fermieri, dar pe termen lung sigur că nu aceasta este soluția, pentru că despăgubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite și atunci noi trebuie să încetăm să mai fim o agricultură meteo-dependentă și trebuie să investim foarte mult și foarte repede în această strategie de gestionare a apei. Am găsit această oportunitate în Programul național de relansare și creștere a rezilienței, unde avem alocați 6,5 miliarde euro, bani care vor trebui cheltuiți între 2021 și 2026”, a precizat șeful MADR. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole