Adrian Oros, anunt de ULTIMA ORA despre despagubirile pentru culturile de primavara

Fermierii români afectați de secetă vor primi ajutoare și pentru culturile de primăvară! Într-o videoconferință organizată de News.ro, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, le-a promis agricultorilor din România că vor exista ajutoare și pentru cei care au înregistrat pagube la culturile de primăvară, deoarece nu este corect ca doar cei afectați la culturile de toamnă să beneficieze de sprijinul financiar. 

”Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate în suprafaţă de peste 1,1 milioane hectare, din nefericire, şi culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafaţă destul de mare. Nu avem încă cifrele, dar din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate şi aici mă refer în primul rând la porumb şi la floarea soarelui. Noi am încercat să compensăm o parte din aceste pierderi. Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul”, a precizat șeful MADR.

Potrivit lui Oros, despăgubirile nu sunt o soluție pe termen lung, însă fermierii trebuie ajutați să treacă peste aceste momente dificile, așa că se vor căuta bani de la bugetul național pentru a-i despăgubi.

”Sigur că o să încercăm să identificăm soluții și sume în așa fel încât și ei să fie despăgubiți, pentru că mie mi s-ar părea total incorect ca unii – cei care au semănat în toamnă, să fie despăgubiți, iar ceilalți, care au avut doar culturi de primăvară, să nu beneficieze de acest ajutor. Dar pe termen lung, sigur că nu este o soluție, nu cred că este productiv și nici nu poate să dureze mult ca noi, de la Ministerul Agriculturii, să dăm despăgubiri, iar fermierii să piardă oricum”, a arătat Oros.

Șeful de la Agricultură recunoaște că sumele, deși consistente din perspectiva bugetului, nu acoperă nici pe departe pierderile suferite de fermieri. De aceea, România trebuie să aibă o strategie pe termen lung pentru combaterea secetei, pentru ca fermierii să nu mai fie puși într-o asemenea situație, susține Oros.

- Publicitate -

”Aceste despăgubiri nu acoperă nici un sfert, nicio treime din pierderile pe care fermierii le-au înregistrat. Cel mai bine ar fi să ne apucăm foarte repede de investit mult în acest sistem de irigații. Anul acesta, până acum s-au cheltuit 200 de milioane de euro cu despăgubirile pentru culturile din toamnă, dacă mai dăm încă pe atât, ar fi 400 de milioane și eu mă gândesc câte mii, zeci de mii de hectare, am fi putut rentabiliza din punct de vedere al irigațiilor, dacă investeam 400 de milioane în sistemul de irigații”, a subliniat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole