ORDIN MADR: Condiții pentru subvențiile APIA pentru cresătorii de vaci de lapte

Pragul de 250 de capete pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) la vacile de lapte rămâne în vigoare! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a republicat Ordinul de ministru privind aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăți, după ce acesta a fost retras în recent, în urma plângerilor fermierilor.

Astfel, noul proiect vine cu următoarele precizări privind SCZ pentru vacile de lapte:

SCZ pentru vacile de lapte, prevăzut la art. 72 lit. e), se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 10 și 250 de capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 5 și 250 de capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar, care nu au beneficiat de schema prevăzută la art. 79, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcție de zonă, și maximum 250 de capete vaci de lapte care nu au beneficiat de schema prevăzută la art. 79, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;

b) vacile de lapte din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
  • să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau
   suplimentară;
  • să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
  • efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014;

c) să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui, să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte, sau în cazul vânzărilor directe, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol/dispoziţie de încasare a valorii aferente
laptelui comercializat/factură care să ateste vânzarea laptelui sau a produselor lactate;

d) să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA, completat şi actualizat, în
conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.

e) solicitanții cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte, beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.

Reamintim că Ordinul de ministru vine cu modificări și în privința plății ajutorului național tranzitoriu (ANT), prin care Ministerul Agriculturii vrea să regleze problema de care s-au plâns mulți crescători de bovine, privind data istorică luată ca punct de referință pentru subvenție. Prin modificările aduse, MADR vrea să elimine situațiile în care fermierii care nu mai aveau niciun animal în exploatație primeau în continuare subvențiile pentru numărul de vaci pe care îl aveau la data istorică din 2013. Toate detaliile despre modificările privind plata ANT pot fi găsite AICI.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole