26 septembrie 2021 - 01:02

Premierul Orban: ”Vom găsi forme de sprijin pentru producătorul român”

În timp ce micii producători au fost dați afară din piețe și obligați să-și comercializeze marfa în piețe volante sau chiar pe stradă, reprezentanții Guvernului susțin că se vor găsi forme prin care acești fermieri să fie susținuți, astfel încât produsele românești să ajungă pe mesele consumatorilor. Într-o intervenție la un post de televiziune, premierul Ludovic Orban a făcut următoarele preizări:

”Trebuie să sprijinim drumul produsului realizat de producătorul român către piață. Acest drum presupune anumiți pași: depozitare, sortare, ambalare, marcare. Să știți că eu am vorbit și cu supermarketurile și am bătut și cu pumnul în masă și situația nu mai e chiar așa. Sunt supermarketuri care desfac produse românești. (…) Nu moare producătorul. Este adevărat, producătorul este afectat în momentul de față și de căderea HoReCa, pentru că o mare parte dintre produsele fermierului român erau achiziționate în sistemul HoReCa, iar, pe de altă parte, este afectat într-o oarecare măsură și de măsura de suspendare a activității piețelor.

Vom găsi forme de sprijin astfel încât să ne asigurăm că această formă tradițională de a-ți câștiga traiul, care este mai mult decât onorabilă și care presupune enorm de multă muncă este susținută. Noi vom găsi forme de sprijin pentru producătorul autohton, pentru producătorul român”, a precizat Orban la România TV.

În ceea ce privește măsura de suspendare a activității piețelor închise, primul ministru a subliniat că aceasta a fost o măsură necesară, iar piețele vor rămâne închise până când va fi nevoie, astfel încât să se reducă numărul de infectări.

”Închiderea piețelor este o măsură temporară, făcută din dorința de a-i ajuta pe consumatori, astfel încât să nu riște să se îmbolnăvească. Cât de mult va dura va depinde de numărul de infectări și de garanția că administrațiile locale se vor ocupa cu toată seriozitatea măsurilor de protecție sanitară”, a mai adăugat Orban.