26 mai 2022 - 20:57

Vanzatorii din piete scosi in frig. Ce spune Orban despre masurile luate

Intr-o declaratie facuta presei recent, premierul Ludovic Orban explica masurile luate referitor la inchiderea pietelor:

„Practic am luat decizii care vizeaza anumite domenii, cum este decizia de a suspenda o perioada de timp functionarea activitatilor in piete inchise. Sigur ca aceste decizii sunt urmate de o actiune constanta si de un efort, atat al nostru, cat si al primarilor, pentru a permite producatorilor romani sa aiba unde sa-si desfaca marfa, prin amenajarea de spatii deschise, prin realizarea de piete volante, astfel incat sa permita producatorilor romani sa poata sa-si desfaca marfa in continuare, si celor care sunt obisnuiti sa cumpere produse proaspete, produse autohone de la piata, sa poata sa cumpere in continuare.
In acest sens, stiti ca am vorbit cu peste o suta de primari de municipii si de orase, am solicitat fiecarui prefect sa organizeze in cursul zilei de ieri intalnirile cu primarii, cu reprezentantii autoritatilor locale care sunt implicati in pregatirea masurilor pentru a permite functionarea pietelor in continuare.
De ce am luat masura asta? Pentru ca orice om care a urmarit imagini la televizor, dar noi stim si din raportari, ca in aceste piete gradul de conformare la masurile de protectie sanitara era cel mai mic. In aceste piete, foarte multi din cei care se duc la piata, atat cumparatorii, cat si multi dintre cei care vand marfa, sunt persoane mai in varsta, persoane cu un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale coronavirusului. Este o masura temporara, este o masura care, evident, urmareste sa apere sanatatea oamenilor, si in acelasi timp, noi vom lua toate masurile astfel incat sa nu fie afectati producatorii autohtoni si cei care sunt obisnuiti sa cumpere din piete, sa aiba in continuare posibilitatea sa cumpere produse proaspete din piete.”

Asa cum stim insa, majoritatea producatorilor sunt extrem de suparati, pe de-o parte pentru ca nu au unde sa-si vanda marfa, in ciuda declaratiilor premierului Orban si a altor oficiali, pe de alta parte din cauza temperaturilor scazute, care-i afecteaza atat pe ei, cat si produsele, daca vor continua sa scada. Dar poate cel mai mult ii supara lipsa unui orizont. Multi nu se mai vad iesiti din aceasta situatie si le este din ce in ce mai clar ca nu se va reveni prea repede la normalitate. Scosi din piete, cu acces conditionat si restrictiv in hipermarketuri, micii producatori autohtoni nu-si mai gasesc ratiunea muncii, nu mai au motivatie, ba chiar se gandesc sa renunte la aceasta activitate.

Din pacate, pentru toti acesti mici producatori, multi dintre ei oameni varstnici, truditi din greu, nici macar asocierea nu este o solutie pe termen scurt, pentru ca ei traiesc din petecul de gradina din fundul curtii, nu sunt posesori de hectare intregi de teren, cu sere incalzite si irigatii.
Si pentru ei statul, guvernul Orban, este obligat sa gaseasca solutii rapide si viabile, pentru ca or fi ei mici, dar sunt prea multi si importanti pentru hrana populatiei, pentru a fi ignorati.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.