26 septembrie 2021 - 01:08

Oierii, nemultumiti de sumele de la MADR! ”Va bateti joc de cei care va pun branza pe masa”

După cum AGRO TV v-a informat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea crescătorilor de ovine și caprine, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus. Deși măsura este menită să ajute oierii, unii dintre aceștia susțin că sumele sunt mult prea mici, reprezentând o ”bătaie de joc”.

Potrivit documentului publicat de MADR, cuantumul ajutorului de stat este de 5 lei per cap de ovină/caprină, iar plafonul maxim al schemei este de 45 milioane de lei. Suma va fi asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru anul 2020.

Oierii susțin că sumele propuse de autorități sunt jignitoare, așa că nu vor depune actele pentru solicitarea banilor, pentru că este un ajutor infim față de cel de care ar fi avut nevoie. 

”Am văzut și eu Ordonanța. Chiar dacă noi suntem țărani, ne mai și informăm din presă sau de pe site-urile instituțiilor. Când am citit 5 lei pe ovină, am crezut că este o glumă. Noi cheltuim 2.000 lei cu un cioban și nici tunsul oilor nu în scoatem din banii pe care ni-i dau”, a delcarat un fermier din județul Iași pentru bzi.ro.

Alte voci din rândul crescătorilor de ovine susțin că suma oferită reprezintă o bătaie de joc și își manifestă nedumerirea cu privire la discrepanța dintre acest ajutor și cel din sectorul suin, acolo unde suma oferită este de 100 euro. ”De ce la suine se dă 100 de euro și la oieri numai 5 lei? Vă dați seama că e un interes la mijloc? Sigur cineva de la minister are fermă de porci. Că altfel nu-mi explic prostia asta. Domnilor, vă bateți joc de cei care vă pun brânza pe masă”, a declarat un alt crescător de oi. 

Pentru mai multe detalii, puteți consulta proiectul de act normativ cu un CLICK AICI.