Observatorul laptelui şi al produselor lactate devine funcțional

Observatorul laptelui va monitoriza toată piaţa produselor lactate

Guvernul a adoptat hotărârea privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii laptelui și produselor lactate și a Ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui.

In Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va funcționa „Observatorul laptelui și al produselor lactate”, care va colecta, prelucra și centraliza datele despre piața laptelui și a produselor lactate.

Actul normativ stabileşte aspecte care vizează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor.

Guvernul a aprobat hotărârea privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii laptelui şi a produselor lactate nr. 307 din 2022, precum şi a ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui. Astfel, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va funcţiona Observatorul laptelui şi al produselor lactate, o structură care va monitoriza piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate, având ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, dar şi urmărirea, analizarea tendinţelor din ţara noastră privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.

Observatorul laptelui şi al produselor lactate este organismul de legătură cu Observatorul pieţei laptelui din Uniunea Europeană, constituit la nivelul Comisiei Europene.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piață Observatorul laptelui și al produselor lactate sunt:

  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)
  • Agenția Națională Pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu” (ANZ)
  • Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)
  • Autoritatea Vamală Română

Guvernul a  aprobat și acordarea unui sprijin crescătorilor de vaci de lapte, pentru a compensa o parte din problemele cu care s-au confruntat anul trecut.

Măsura vizează 40.000 de fermieri, iar suma totală alocată este de 44 de milioane de euro.

Si marile lanţuri de magazine alimentare sunt obligate, de astazi, să delimiteze la raft produsele lactate autentice de cele cu adaos sau din vegetale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole