România va avea o nouă fabrică de tractoare, care va intra în producție începând cu anul viitor.
Cu o investiţie de peste 400 de milioane de euro, compania austriacă Syn Trac începe construirea unei fabrici de asamblare tractoare la Ghioroc, județul Arad, unde va crea aproximativ 600 de locuri de muncă, informează AGERPRES.
Anunțul a fost făcut vineri, într-o conferință de presă, cu ocazia lansării proiectului parcului industrial al comunei Ghioroc, în care vor activa mai multe firme internaţionale.
Managerul consorţiului de firme care vor activa în noul parc industrial arădean, Patrick Monac, a declarat că în viitoarea fabrică se vor asambla anual circa 400 de tractoare, care vor merge în special în Europa de Est. Primul tractor urmează să iasă de pe linia de producţie în octombrie 2023.
„În acest an vom deschide fabrica de tractoare Syn Trac, iar în octombrie anul viitor vrem să iasă primul tractor de pe linie. Producţia din România va fi focusată pe toate ţările de est ale Europei şi pe Orientul Mijlociu. În acest an vom dezvolta şi proiectul pentru fabrica de remorci şi mecanisme hidraulice şi cutii de viteză. Vor fi peste o sută de locuri de muncă în prima fază, iar în patru-cinci ani vom ajunge la 600 de locuri de muncă. Investiţia va fi de peste 400 de milioane de euro, pe o suprafaţă de zece hectare. Avem deja o comandă de 1500 de tractoare, dintre care 40 pentru România”, a declarat Patrick Monac.
Potrivit acestuia, în momentul de față, Syn Trac produce în Austria tot în jur de 400 de tractoare pe an, cu un număr de numai 85 de angajaţi, în condiţiile în care fabrica de acolo este una robotizată.
Compania va colabora cu Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad pentru pregătirea studenţilor care vor lucra în domeniul automotive, aceştia urmând să beneficieze de burse de studiu.
Potrivit patronului Syn Trac, Stefan Putz, tractoarele ce vor fi asamblate la Ghioroc, care pot ajunge la o viteză de 110 kilometri pe oră, au capacităţi unice de lucru, beneficiind de tehnologii brevetate.
„De 30 de ani construiesc maşini care se găsesc acum în toată lumea. Sunt şi un mic inventator şi am găsit ceva nou la aceste tractoare, care sunt unice. De exemplu, aceste utilaje nu au motorul în faţă, ca toate utilajele, ci sub podea, iar asta ne dă posibilitatea să facem legături cu mecanisme în faţă şi spate. În 60 de secunde se face trecerea de la agricultură la lucrări comunale, la curăţenie de păduri sau alte activităţi”, a descris Stefan Putz, în câteva cuvinte, tractoarele ce urmează a fi asamblate la Ghioroc.
În acelaşi parc industrial vor mai fi construite, între altele, un depozit regional de medicamente şi o fabrică de conserve alimentare.