Garda de Mediu Iași a pierdut în dosarul ambroziei cu Primăria Popricani. Motivul – un comisar a uitat să pună la dosar pozele din teren.
Primăria Popricani, județul Iași, a fost amendată din cauza terenurilor acoperite de ambrozie. Amenda era de 20.000 de lei și un avertisment pentru că nu s-a ajuns la proporția de minimum 50 la sută a deșeurilor reciclabile din masa totală a deșeurilor colectate.
Amenda a fost contestată, dar Judecătoria Iași a respins cererea. Lucrurile s-au schimbat la Tribunalul Iași. Printr-o decizie definitivă, amenda a fost anulată, pentru că în procesul verbal nu au fost menționate zonele afectate, iar în instanță nu au fost depuse fotografii doveditoare. Tot prin decizia instanței, în perioada următoare, primăria Popricani va reuși să recupereze și jumătatea de amendă plătită deja, adică 10.000 de lei.
Pentru că inspectorii de la Garda de Mediu au găsit câteva zone cu ambrozie în comuna Popricani, au decis să amendeze primăria. Ulterior aceasta a considerat din start să dea cea mai mare amendă respectiv 20.000 de lei. Nemulțumit de decizie edilul comunei a contestat decizia și, după jumătate de an, reușit să câștige în instanță.
„Nu era chiar așa, dar lăsând la o parte asta, s-a întocmit un proces verbal. Am fost amendați din start, chiar dacă legea prevedea un avertisment la început, iar prin actul constatator trebuia să fim cumva obligați la niște măsuri și ulterior, dacă nu ne-am fi îndeplinit măsurile, să urmeze și sancțiunea dură. Pe lângă faptul că nu s-au aplicat gradual efectele prevederile legale privind sancționarea, au mai constatat judecătorii că probele nu erau chiar concludente, pentru că fotografiile respective puteau fi luate de oriunde din România, nu aveau niște elemente de identificare clare”, explică Ion Tănasă, primarul comunei Popricani.
Totodată, acesta spune că, pentru a evita astfel de situații, va face o informare către toți locuitorii despre obligațiile pe care le au în legătură cu ambrosia, iar acolo unde nu se respectă legea primăria va trimite notificări celor care nu vor curăța șanțurile ori capetele de tarlale, acolo unde apare cel mai des ambrozia.
De cealaltă parte, cei de la Garda de Mediu susțin că au procedat corect și nu erau obligați să dea întâi un avertisment.
„Au obligativitatea UAT-urile, chiar și pe terenurile private, de la apariția plantei ambrosia, să meargă să identifice, prin inspectorii primăriei, și să notifice persoanele care au astfel plantă. Fapta în sine constituie contravenție și poate fi sancționată din prima cu sancțiune contravențională”, spune Gheorghe Bacușcă, șef Garda de Mediu Iași.
Acesta avertizează Primăria Popricani că la următorul control amenda va fi și mai mare, dacă inspectorii Gărzii de Mediu vor mai găsi nereguli.
„Va fi verificată dacă a respectat această legislație de mediu cu privire la planta de ambrozie și pe parcursul anului 2025, când se vor face verificările pe linie de salubrizare, și, dacă va fi prezentă planta pe raza comunei, e posibil să primească o sancțiune care este de la 50.000 de lei în sus”, a adăugat Gheorghe Bacușcă.
Reprezentanții Gărzii de Mediu Iași spun că, din păcate, în comunitățile rurale, Legea 62 din 2018 privind combaterea ambroziei nu se respectă. Asta au constatat când au mers în controale, pe teren, controale pe care sunt hotărâți să le intensifice în următoarea perioadă.