Ministrul Agriculturii: ”Nu suntem de acord cu plafonarea subventiilor”

România nu este de acord cu plafonarea subvențiilor! Declarația tranșantă îi aparține ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, care a precizat pentru Radio Someș că o plafonare a subvențiilor nu este corectă față de fermierii mari, care au făcut investiții si au credite mari. În schimb, oficialii au găsit o altă soluție pentru a veni și în slujba micilor fermieri și a fermelor de familie, astfel încât să dezvolte acest sector în viitorul exercițiu financiar.

„Am identificat, împreună cu mediul asociativ, câteva priorități pe care la vom prinde în Planul Național Strategic și le vom finanța. În primul rând, consolidarea fermelor de familie. Noi avem o specificitate. Dacă în toată Europa, ferma de familie este baza agriculturii, noi avem 840.000 de ferme din care doar 50-60 de mii sunt ferme viabile, comerciale, dar unele foarte mari. Avem cele mai mari ferme din Europa, ferme de chiar 40.000 de hectare.

În același timp, avem cam 740.000 de ferme de subzistență. De fapt, acestea sunt gospodăriile populației, pe care nu le putem considera ferme comerciale, pentru că o familie nu ar putea trăi doar din venitul acelei ferme. De regulă, aceste gospodării sunt întreținute și de alte salarii sau pensii. Noi dorim ca în această perioadă de 7 ani, să consolidăm aceste ferme, acolo unde se dorește, astfel încât cei care fac această agricultură să treacă la stadiul de fermă comercială. Vom finanța acest lucru în PNS, astfel încât să scurtăm timpul în care se petrece această schimbare”, a precizat Adrian Oros pentru Radio Someș.

În loc de plafonare, plată redistributivă

Șeful MADR a subliniat că, în loc de plafonare, România va aplica o plată redistributivă, astfel încât să sprijine micii fermieri fără a-i dezavantaja pe cei mari.

”S-a vorbit foarte mult timp de plafonare. Noi nu suntem de acord cu plafonarea subvențiilor, pentru că i-ar dezavantaja pe cei care au făcut foarte multe investiții, care au rate, care au leasing-uri. În schimb, am găsit o modalitate pe care o s-o aplicăm, să facem o plată redistributivă. Din suma totală pentru plăți directe, 13 miliarde, o să luăm un procent pe care o să-l realocăm fermelor mici, astfel încât să venim acolo cu o finanțare mai consistentă, fără a plafona subvențiile pentru fermele mai mari. Dorim să-i ajutăm pe cei mici și medii fără a-i afecta pe cei mari”, a subliniat Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole