Adrian Oros: ”DAJ-urile vor disparea! Vor fi inlocuite de Camerele Agricole”

România are nevoie de Camerele Agricole! Legea a fost adoptată ieri, în Parlamentul României, iar fermierii așteaptă promulgarea ei, cât mai curând, de către Președintele României. Aceste forme de organizare a fermierilor există peste tot în Europa și sunt menite să rezolve multe probleme cu care se confruntă agricultorii. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a vorbit, la Radio Someș, despre importanța acestor Camere Agricole și modul în care ar trebui să funcționeze.

”Una dintre priorități ar trebui să fie constituirea camerelor agricole. Camerele agricole, care există în toată Uniunea Europeană, în afară de România, sunt niște entități private care reprezintă cu adevărat interesul agricultorului, pentru că ele sunt formate doar din agricultori. Acolo nu are ce să caute statul. Și atunci, ei agricultorii între ei se înțeleg mult mai bine ca să-și rezolve niște probleme pe care statul nu numai că nu le rezolvă, dar de multe ori mai tare le încurcă.

Am spus-o. Va fi una dintre prioritățile Guvernului constituirea acestor camere agricole. Ele există în toată Europa, ideea s-a pornit acum 10 ani și nu știu de ce s-a oprit. Dacă se făceau acum 10 ani, acum era viabile, erau consolidate, iar foarte multe dintre problemele pe care astăzi le discutăm cu fermierii ar fi fost rezolvate.

Camerele agricole ar trebui să înglobeze și interesele asociațiilor, și interesele fiecărui agricultor în parte. Practic, tot ce se întâmplă în agricultura și industria alimentară dintr-un județ ar trebui să fie reprezentat de o entitate privată, aleasă de ei – Camerele Agricole”, a subliniat Adrian Oros.

DAJ-urile, înlocuite de Camerele Agricole

Potrivit șefului MADR, camerele agricole vor prelua toate atribuțiile pe care le au acum DAJ-urile, și vor rezolva probleme care acum par de nerezolvat.

”Eu am spus-o întotdeauna: în momentul în care camerele agricole se vor dezvolta, vor dispărea Direcțiile Agricole. Pentru că Direcțiile Agricole nu există nicăieri în Europa. Toată agricultura din România este o agricultură privată, iar ea este gestionată de 14.600 de angajați ai statului. Sigur, sunt activități care trebuie să rămână ale statului, reglementarea și controlul, dar partea de organizare și promovare trebuie să fie a fermierilor. În concepția mea, Camerele Agricole vor trebui să preia toate atribuțiile pe care le au acum Direcțiile Agricole. 

De aceea, la început vom plăti noi angajații camerelor agricole, iar apoi, în mod regresiv, pe măsură ce ele se vor consolida, în 5-10 ani, vor ajunge să trăiască pe banii din cotizațiile membrilor. Atunci statul se retrage, toate atribuțiile le preia Camera Agricolă și veți vedea ce atunci, camerele agricole vor putea rezolva probleme care acum par de nerezolvat”, a mai precizat Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole