În perioada 5 – 12 martie, prețurile de la Chicago pentru contractele cu termenul limită în mai au scăzut cu 2,5 $/t, ajungând la 212 $/t. Această scădere a cotațiilor este cauzată în principal de operațiunile fondurilor necomerciale, în timp ce operatorii nu au reacționat prea mult la publicarea raportului USDA din martie. De fapt, comparativ cu luna februarie, raportul USDA nu a schimbat bilanțul pentru piața SUA. Comercianții din sectorul porumbului la nivel mondial se așteaptă la o ușoară revizuire descedentă a stocurilor.
Bilanțul mondial a fost, de asemenea, cvasi-constant, stocurile mondiale crescând cu 1,2 mil t față de cele din februarie. USDA a lăsat nemodificat nivelul producției în Argentina și Brazilia, în ciuda provocărilor climatice din aceste două țări. În Argentina, bursa de cereale din Buenos Aires a revizuit în jos la 45 mil t (-1 mil t) producția previzionată pentru anul agricol curent, din cauza secetei care afectează porumbul tardiv și a producțiilor nesatisfăcătoare pentru porumbul timpuriu. Pe 11 martie, 17% din cultura de porumb se afla în condiții bune spre excelente, comparativ cu procentul de 25% din săptămâna precedentă.
În Brazilia, CONAB a revizuit asecendent producția așteptată, ceea ce este oarecum inconsistent cu întârzierile înregistrate la semănatul celei de-a doua culturi de porumb (safrinhas) în Mato Grosso și în Parana.
În această țară, recolta de porumb safras (în plin sezon) este nesemnificativă, din cauza secetei. Cu 23 mil t, ea este estimată la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani, ceea ce ar trebui să pună presiune pe piața internă, dar această producție este de ajuns pentru aproximativ 4 luni de consum până când porumb safrinha va fi recoltat în iunie/iulie, deci nu este un lucru chiar atât de ingrijorător.
În Statele Unite, în săptămânile viitoare, operatorii se vor concentra pe exporturile campaniei 2020/21 și intențiile de înființare a culturilor în campania 2021/22. De fapt, USDA prevede pentru această campanie un record de export, cu 69 mil t mai mult decât în anul de piață precedent. Din acest volum, 90% au fost vândute (export+contractare), dar restul de 10% întâmpină dificultăți în ultimele săptămâni în a găsi cumpărător, din cauza creșterii dolarului, încetinirii achizițiilor.
Chinei și apariției recoltei argentiniene, mai competitive. De asemenea, exporturile trebuie să rămână foarte semnificative pentru restul campaniei pentru a corespunde cu totalul volumelor contractate. În fine, intențiile de semănat pentru campania care se apropie vor fi publicate pe 31 martie.
Deși majoritatea analiștilor se așteptau la o creștere a suprafețelor în Ucraina pentru campania de primăvară care începe, datorită nivelului prețurilor și a suprafeței pe care o ocupă culturile de toamnă, statistica ucrainiană a revizuit puternic suprafețele culturilor de toamnă ( +800 000 ha).
Prin urmare, suprafețele alocate culturilor de primăvară sunt mai reduse decât era prevăzut, iar floarea soarelui ar putea fi înlocuită de porumb din cauza prețurilor foarte ridicate, care indică marje mai bune. Agritel estimează suprafețele de porumb din Ucraina pentru campania 2021/22 la 5,3 mil ha, comparativ cu 5,35 mil ha în anul agricol curent.
Va fi interesant să urmărim în continuare exporturile SUA și condițiile meteo din America
de Sud.