S-a votat! Fermierii vor primi o noua SUBVENTIE de 20.000 euro de la 1 ianuarie

Nouă subvenție pentru fermieri! Legea a fost votată în Parlament! Fermierii români vor putea beneficia, începând de la 1 ianuarie 2021, de o nouă subvenție anuală. Camera Deputaților, for decizional, a adoptat legea inițiată de deputatul Ion Ștefan, care permite statului să sprijine producătorii agricoli cu un ajutor de până la 20.000 de euro dacă vând la procesator sau 10.000 de euro dacă vând la piață, direct pentru consum.

În rândurile următoare, deputatul Ion Șefan explică modul în care va fi aplicată legea începând cu 1 ianuarie 2021:

”Un proiect legislativ la care am lucrat pentru a ajuta agricultura românească a devenit lege, astăzi, după votul final din plenul Camerei Deputaților, și va intra în vigoare începând cu anul viitor. Este vorba despre Legea privind stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare prin acordarea unei prime de comercializare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare.
 
Proiectul, elaborat în 2019, a trecut în prealabil de Senat, iar azi a intrat pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaților. Aici a înregistrat 249 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și o ”abținere”.
 
Legea instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali.
 
Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti. Proiectul de lege poate ajuta, de altfel, și la salvarea soiurilor românești, cele pe care le căutăm cu toții la tarabe.
 
Prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă.
 
Același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum. Producătorii locali pot obține această subvenție de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.
Am gândit această lege cu scopul de a stimula intrarea produselor agricole locale în circuitul comercial oficial.
 
Beneficiază de noua subvenție de 200 de euro respectiv 100 de euro persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:
 
  • dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  • posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
  • comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
  • fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.
 
Această subvenție se acordă la cerere, având următoarele documente:
 
  • adeverință care să ateste, conform înscrisurilor de la registrul agricol, suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținută/ deținut de către solicitant;
  • atestatul de producător vizat la zi, sau documentele de înregistrare, sau licența de acvacultură, sau licența de pescuit comercial, după caz;
  • dovada comercializării produselor agricole primare și/sau a produselor pescărești și de acvacultură.
Legea prin care va fi acordată noua subvenție intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și se aplică până la 31 decembrie 2023.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole