26 mai 2022 - 20:16

Nou ajutor de minimis pentru fermierii din sectorul vegetal, anunțat de MADR

Fermierii din sectorul vegetal vor avea la dispoziție, începând de anul acesta, un nou program de ajutor de minimis pentru plantele aromatice. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă susținută la sediul MADR.

”Un nou program cerut de către o anumită parte a fermierilor este programul de ajutor de minimis pentru plante aromatice. A reieșit și din analiza SWOT pe care am făcut-o, precum și din balanța comercială, că și în acest sector al plantelor aromatice ar trebui să acordăm pe o anumită perioadă acest ajutor de minimis, pentru a revigora acest domeniu”, a precizat ministrul agriculturii.

Potrivit reprezentanților ministerului, bugetul dedicat pentru acest program este de 6 milioane de lei. Mai multe detalii vom afla când programul va fi finalizat și publicat în dezbatere publică.

Ministrul Adrian Oros a mai precizat că proiectul de Hotărâre de Guvern pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal este în curs de definitivare, iar bugetul total pentru această schemă este de 424 milioane lei. SCZ-ul se va acorda anul acesta pentru soia, lucernă, leguminoase pentru industrializare (mazăre boabe si fasole boabe), cânepă, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate procesare, castraveți procesare, legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete, varză), fructe pentru procesare (prune, mere, cireșe, vișine, caise, zarzăre), cartofi timpurii pentru industrializare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.