17 octombrie 2021 - 12:11

Noi reglementări privid gunoiul de grajd. Detalii EXCLUSIVE de la Ministrul Mediului

Noul Cod de Bune Practici Agricole vine cu reglementări noi pentru fermierii români, în special în privința gestionării gunoiului de grajd. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a clarificat toate aceste aspecte împreună cu ministrul mediului, Tanczos Barna. Potrivit șefului de la Mediu, felul în care gunoiul de grajd este gestionat reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră pe partea de mediu.

”Acest cod, această reglementare este extrem de importantă în perspectiva depunerii cererilor unice de plată pe suprafață, pentru că vine și reglementează câteva activități care privesc direct protejarea mediului înconjurător. Problema cea mai mare cu care ne confruntăm noi în România este modalitatea în care gunoiul de grajd este depozitat, este gestionat și împrăștiat. Vorbim aici de platformele de depozitare, vorbim de perioadele în care aceste cantități de gunoi de grajd trebuie să fie depozitate, vorbim de felul cum se duce pe câmp și stă acolo până la împrăștiere și de cantitățile care se împrăștie pe hectar”, a precizat ministrul mediului pentru AGRO TV.

Potrivit lui Barna, au fost regândite modalitățile de depozitare pentru gunoiul de grajd atât la fermele mici, de sub 8 UVM, cât și la cele între 8 și 40 UVM.

”În momentul în care spui că fiecare fermă trebuie să aibă platforma proprie de depozitare a gunoiului de grajd, trebuie să știi că ferma mică, gospodăria, nu are posibilitățile financiare. Atunci, trebuie să vii cu alternative. Astfel, la fermele de sub 8 UVM, permitem depozitarea în câmp, dar trebuie să facă împrăștierea înainte de perioada de interdicție.

I-am convins pe colegii mei să regândim un pic și modalitatea în care se depozitează aceste cantități de gunoi de grajd și pentru fermele între 8 și 40 UVM și am reglementat inclusiv acest lucru; înainte de împrăștiere, poți să mai depozitezi și pe câmp perioade scurte. Este foarte important, și vom detalia și în ghidul pe care îl pregătim, ca aceste depozitări să nu se facă în aceeași locație în fiecare an. Dacă depozitez pe câmp, trebuie să folosesc un așternut de paie care să preia parțial scurgerile”, a explicat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului mediului, noul ghid are o abordare mai prietenoasă față de agricultură și fermierii români, iar planul pe termen mediu și lung este să se adopte cele mai bune practici din Europa de vest, acolo unde lucrurile se pot rezolva printr-o abordare rațională, în folosul fermierilor și al naturii.

”De asemenea, am scăzut și cantitățile de deșeuri care se produc în anumite condiții. La vaci, de exemplu, dacă vaca nu stă tot anul în grajd și avem această exploatare extensivă, acolo am revizuit cantitățile de gunoi de grajd și automat scade suprafața necesară pentru depozitare și scade investiția necesară care este în spinarea fermierului. Prin această măsură, cu siguranță vom putea să reducem presiunea financiară la nivelul fermierilor și va fi o abordare pozitivă și benefică acestor activități”, a mai subliniat Tanczos Barna pentru AGRO TV.

Alte aspecte discutate fac referire la înălțimea pe care gunoiul de grajd o poate atinge pe platformă, dar și la întocmirea planurilor de fertilizare.

”Am discutat și de înălțimea gunoiului de grajd pe platformă. Au fost foarte multe discuții că nu e voie peste 1,5 metri. Nu este adevărat. Se poate merge până la 3 metri, acolo trebuie să ai deja ceva mecanizat, să deții utilaje care ridică gunoiul la acel nivel, dar nu interzice nimeni o înălțime peste 2 metri, astfel încât spațiul necesar să fie mai mic și investiția necesară să fie mai mică. 

Este foarte importantă, de asemenea, întocmirea planurilor de fertilizare. Trebuie să ne facem niște calcule să vedem ce suprafață de teren deținem, ce cantități de gunoi de grajd producem anual și cum se va face împrăștierea, astfel încât să nu supraîncărcăm cu gunoiul de grajd nici terenurile agricole, dar nici să nu facem investiții aiurea”, a mai precizat ministrul mediului.