Relația dintre fermieri și administratorii fondurilor de vânătoare din România este una cel puțin delicată. Am prezentat, de-a lungul timpului, numeroase cazuri de conflicte între cele două părți, acestea fiind întețite în ultima vreme și de răspândirea pestei porcine africane (PPA) prin intermediul porcilor mistreți. Mai mult decât atât, fermierii se plâng constant că animalele sălbatice le intră în culturi și fac pagube uriașe, în timp ce vânătorii nu iau atitudine pentru a le opri.
Subiectul a fost abordat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, unde Ovidiu Ghinea l-a adus în fața publicului AGRO TV pe noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna. Acesta a subliniat că problemele menționate nu se vor soluționa până când nu va exista un dialog real și corect între fermieri și vânători.
”Poate nu o să fie armonie, dar o relație corectă între fermieri și cei care administrează fondurile de vânătoare trebuie să existe. Și vânătorii trebuie să înțeleagă că au nevoie de agricultori și zi de zi, săptămână de săptămână, să aibă comunicare, să aibă o relație corectă cu ei, dar și agricultorii trebuie să vină în sprijinul lor cu diverse soluții.
Eu dacă aleg cea mai proastă locație pentru lanul de porumb, în imediata vecinătate a pădurii, cu siguranță o să am pagubă. Nici n-o să am nicio șansă să protejez lanul de porumb de atacul urșilor și mistreților. Aici ar trebui să existe acel dialog între vânător și agricultor. Unde sunt zonele care pot fi protejate cel mai ușor, cum îmi aleg culturile?
Vă spun din propria experiență. Trei sau patru ani la rând am lăsat 30 de arii de porumb neprotejat, fără gard electric, iar restul l-am protejat cum am putut. Cele 30 de arii au fost mâncate an de an, iar în rest am avut pagube foarte puține”, a explicat ministrul Mediului în direct la AGRO TV.