20 aprilie 2021 - 15:57

Nicu Vasile despre fermieri: „Muncim precum Mesterul Manole: ce construim ziua, ne daramam noaptea”

Președintele LAPAR, Nicu Vasile, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că din păcate după „atâția și atâția ani de democrație”, nu am învățat să facem, să dezvoltăm și să aplicăm strategii economice naționale. „Muncim precum Meșterul Manole: ce construim ziua, ne dărâmăm noaptea”, a subliniat Nicu Vasile.

„Acum 8 luni după ce terminasem cu bine și cu speranță campania de toamnă, mă uitam pe rezultatele unui barometru privind starea economiei din România. Concluzia era că anul acesta, adică în 2020, cele mai mari provocări pentru mediul de afaceri, deci și pentru noi cei din agricultură, ar fi fost criza forței de muncă, accentuarea inflației, mai apoi eventuala depreciere a monedei naționale și extinderea blocajului financiar”, a transmis președintele LAPAR.

Nicu Vasile susține că problema forței de muncă a fost bine identificată de specialiști, doar că au fost scăpate din vedere două aspecte esențiale. „Nimeni nu s-a gândit la două adevărate catastrofe care ne-au lovit în ultima vreme. Pandemia provocată de coronavirus și seceta crâncenă care ar putea pune capăt multor afaceri în agricultură”.

Seceta – problema mai crâncenă decât pandemia pentru fermieri

Președintele LAPAR susține că cu pandemia fermierii se descurcă cu responsabilitate și reguli. Seceta însă este cea care le dă mari bătăi de cap. Mulți nu au găsit nici până acum o soluție viabilă la problemele apărute. „Sigur, ne putem gândi că tare bine ne-ar fi fost dacă ar fi fost toată România irigată sau dacă ar fi existat un fond mutual, ori dacă toate culturile care au avut de suferit ar fi fost asigurate. Despre Fondul Mutual nu are rost să reînviem acum discuția.

Cu asigurările e altă problemă! Sunt uneori costisitoare, iar la despăgubire s-ar putea să nu primești adevărata valoare a pierderilor. Așa că, deocamdată pentru mulți dintre noi, speranța unei reveniri financiare după gravele pierderi stă în acțiunile guvernamentale, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a declarat Nicu Vasile, președintele LAPAR.