Neonicotinoidele, motiv de înțepături politice. Mor albinele sau interesele?

Albinele nu fac politică, dar politicienii nu se dau înapoi de la apicultură, când e vorba să își mai facă nițică imagine! Și se înțeapă reciproc pe tema neonicotinoidelor.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții fermierilor din sectorul zootehnic, din cel vegetal, cu tinerii fermieri, dar și cu reprezentanții asociațiilor de apicultori. În cadrul dialogurilor purtate cu aceștia, în urma solicitării venite din partea fermierilor din sectorul vegetal de utilizare a neonicotinoidelor în tratarea semințelor la culturile de primăvară, actualul șef al MADR le-a propus reprezentanților apicultorilor un experiment prin care să fie studiate mai exact efectele pe care această practică le-ar putea avea asupra albinelor.

„Consider că ar fi util ca în perioada următoare să identificați trei apicultori dispuși să realizeze un proiect pilot pe o perioadă de trei ani, prin care aceștia să meargă în pastoral cu familiile de albine la culturile tratate, pentru a se verifica concret efectele neonicotinoidelor asupra albinelor. În felul acesta am putea avea o imagine relevantă asupra acestui aspect controversat, astfel încât pe viitor să putem acționa în consecință”, a fost propunerea lui Chesnoiu.

Cum în lupta politică se vânează orice prilej pentru a puncta în fața adversarilor, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, a găsit că este momentul potrivit pentru a-și „înțepa” succesorul la conducerea MADR.

„Albinele nu fac politică! Ele nu sunt nici liberale, nici social-democrate. Reintroducerea neonicotinoidelor pentru tratamente la floarea soarelui este o mare greșeală. Albinele și plantele au evoluat în timp, dezvoltând o dependență reciprocă. Orice copil, orice adult care a fost la școală și mai ales orice agricultor responsabil știe că agricultura depinde în proporție de peste 70% de existența albinelor. Polenizarea este fundamentală pentru reproducerea plantelor. După interdicția lor la nivel european, timp de 6 ani, an de an, apicultorii români au fost amăgiți de MADR că nu se vor mai acorda derogări pentru utilizarea insecticidelor neonicotinoide. În 15 Decembrie 2019, în urma unei întâlniri comune cu liderii apicultorilor și fermierilor, la sediul MADR, am luat decizia de a interzice utilizarea neonicotinoidelor la floarea soarelui și rapiță. Cu toate acestea producțiile la cele două culturi nu au fost afectate. Mai mult în 2021, producțiile au fost foarte bune, iar la rapiță s-a înregistrat un record (3022 kg/ha). De aceea, este greu de explicat intenția actualei conduceri a MADR de a reintroduce tratamentul cu neonicotinoide la floarea-soarelui. Acest demers se spune că este susținut de unii «lideri ai apicultorilor», care nu se reprezintă decât pe ei și interesele lor mărunte. Duși în curtea ministerului pentru regii ieftine. Asta în timp ce majoritatea agricultorilor nu au solicitat niciodată utilizarea acestor substanțe”, a scris Oroș pe pagina sa de FaceBook.

La rândul său, Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România (AFR) și un aspru critic al fostului ministru al Agriculturii, a intervenit cu o replică acidă la adresa lui Adrian Oros:

„Constat din nou, cu regret, că fostul ministru Oros continuă să-și dea cu părerea despre chestiuni serioase care afectează nu doar fermierii, ci o țară întreagă. Incredibil tupeu, nu-i așa? După ce a distrus agricultura timp de doi ani, ministrul zero atacă din nou subiectul neonixurilor. Dacă ar fi tăcut, și-ar mai fi spălat din păcate! Poate! Decât să vorbiți prost, așa cum ați și condus Ministerul, ar trebui să vă documentați și să vă informați corect: din trei surse. Una dintre surse ar putea fi ASAS, care spune clar, pe baza unor analize realizate în Germania, Bulgaria, Cehia, că tratamentul cu neonixuri nu afectează profund sectorul apicol. De asemenea, ar trebui să mai verificați (ar putea fi o altă sursă!) dacă numărul familiilor de albine a scăzut sau a crescut de când a fost dată derogarea. Puteți vorbi și cu fermierii (iată și cea de-a treia sursă), dar dacă nu mai vrea nimeni să vă vorbească, vă spun eu că utillizarea de neonicotinoide duce la reducerea de tratamente în vegetație, tocmai atunci când «albinele culeg».

Domnule Oros, nu ne mai luați de fraieri! Știm că vă pasă de albine și de apicultori la fel de mult cât vă pasă și v-a păsat de agricultura României. Ar trebui să fiți obligat să plătiți tot răul făcut, să acoperiți toate pagubele fermierilor și să vă cereți iertare public!

Și încă ceva, domnule Oros! Libera exprimare este un drept, dar trebuie să mai știm și ce vorbim!

PS: Mi-e și teamă de ce învață studenții la cursurile lui Oros”, a scris Botănoiu într-o postare pe rețelele sociale.

Cu siguranță, problema neonicotinoidelor este una controversată. Iar adevărul este, probabil, undeva la mijloc, acolo unde ar trebui găsită și soluția care să împace interesele aflate și de o parte, și de alta.

Așteptăm să ne transmiți și opinia ta!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole