Ce experimente face ministrul Chesnoiu cu apicultorii

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, surprinde prin luarea unei poziții neașteptate în privința unei probleme exterm de controversate cu care se confruntă apicultorii: utilizarea de către fermieri a neonicotinoidelor în tratarea semințelor pentru culturile de primăvară.

Adrian Chesnoiu a avut pe parcursul săptămânii care tocmai s-a încheiat cu o serie de întâlniri cu reprezentanții fermierilor din sectorul zootehnic, din cel vegetal, cu tinerii fermieri, dar și cu reprezentanții asociațiilor de apicultori.

La discuțiile cu aceștia din urmă, o importantă temă abordată a vizat solicitarea venită din partea fermierilor din sectorul vegetal de utilizare a neonicotinoidelor în tratarea semințelor la culturile de primăvară (porumb și floarea-soarelui), având în vedere discuțiile din spațiul public cu privire la posibilul impact al acestor tratamente asupra albinelor.

Reprezentanții a două dintre cele trei asociații participante la discuții au afirmat că nu există studii științifice care să demonstreze existența unei legături directe între scăderea randamentului familiilor de albine și tratamentul cu neonicotinoide în culturile de primăvară.

În acest context, ministrul Adrian Chesnoiu le-a propus apicultorilor un experiment:

„Consider că ar fi util ca în perioada următoare să identificați trei apicultori dispuși să realizeze un proiect pilot pe o perioadă de trei ani, prin care aceștia să meargă în pastoral cu familiile de albine la culturile tratate, pentru a se verifica concret efectele neonicotinoidelor asupra albinelor. În felul acesta am putea avea o imagine relevantă asupra acestui aspect controversat, astfel încât pe viitor să putem acționa în consecință”, a fost propunerea pe cât de concretă, pe atât de surprinzătoare pe care Chesnoiu le-a făcut-o apicultorilor.

Reprezentanții sectorului apicol au apreciat deschiderea spre dialog a ministrului și faptul că acesta își manifestă susținerea obiectivă față de toate sectoarele din agricultură.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole