17 octombrie 2021 - 00:47

Nemulțumirile pescarilor din Delta Dunării: „Dacă prinzi trei caraşi, cu ce plăteşti impozitul?”

Anumiți pescari din Mahmudia, cu activitate în Delta Dunării, vor ca Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să diminueze cu 100 de lei taxa percepută pentru vizarea anuală a permiselor de pescuit comercial.

Ce vor pescarii din Delta Dunării de la autoritățile române. „De la 250 de lei cât trebuie să plătesc în fiecare an pentru o viză, ar putea să scadă la 150 de lei. Dacă prinzi trei carași, cu ce plătești impozitul, ștampila lor şi alte dări?

Pescuitul e o loterie. Am vândut pământ din spatele casei să cumpăr un motor de barcă”, a declarat în acest sens Ion Spiridon, în vârstă de 62 de ani, din comuna Mahmudia, citat de Agerpres.

La rândul său, Matfei Marinov, de 50 de ani, și el pescar în Delta Dunării, a adăugat că este important ca birocraţia să se reducă.

„Înainte, aveam doar permisul de pescuit, dar acum avem o jumătate de pungă cu hârtii”, a mărturisit pescarul, citat de aceeași sursă.

Nu în ultimul rând, în opinia unui proprietar de cherhana din Jurilovca (Delta Dunării), Radu Manolache, alături de mineri, pescarii sunt cea mai defavorizată clasă socială din România.

„Ei pescuiesc la năvod şi la vintire ca pe vremea lui Iisus Hristos. Nu s-a schimbat nimic de atunci, doar natura firului. În afară de mineri, ei sunt cea mai defavorizată clasă socială din România”, a punctat Manolache.

Pescarii din Delta Dunării au obligaţia să funcţioneze ca persoane fizice autorizate. În cazul în care aceștia depăşesc un cuantum de venituri, plătesc 40% statului. Ca atare, pescarii găsesc mereu alte modalităţi de a vinde peşte la negru.

De altfel, spun aceiași patroni de cherhanale din Delta Dunării, circa 70-80% din peşte deltaic se vinde la negru.

În țări precum Italia, Germania, Spania sau Irlanda se impozitează centrele de primă vânzare a peştelui, dar în România nimeni nu vrea asta, au mai mărturisit cei care dețin cherhanale.

Anunțul făcut de ARBDD cu privire la pescuitul în Delta Dunării

Luni, 11 ianuarie 2021, ARBDD a anunţat o nouă procedură de eliberare şi vizare a permiselor de pescuit comercial şi familial, una care exclude deplasarea pescarilor din Rezervaţie la Tulcea.

Mai exact, posesorii celor două tipuri de permise se vor interesa la primăriile din Murighiol, Sulina, Jurilovca, Crişan, Pardina, Ceatalchioi şi Chilia Veche pentru a afla când vor putea depune la sediile comisariatelor regionale ale Administraţiei Deltei documentele necesare prelungirii valabilităţii actelor în baza cărora îşi pot desfăşura activitatea.

„La sediul Primăriilor din Murighiol, Sulina, Jurilovca, Crişan, Pardina, Ceatalchioi şi Chilia Veche va fi afişată perioada şi intervalul orar în care persoanele fizice (pescarii comerciali) sau juridice interesate se pot prezenta la sediul Comisariatului ARBDD aferent pentru depunerea actelor.

Documentaţia completă va fi primită, verificată şi înregistrată într-un tabel tipizat de către inspectorul ecolog de serviciu, după încasarea taxei legale şi eliberarea chitanţei”, se menţionează într-un comunicatul ARBDD, transmis agenției de presă citate.

La sediile comisariatelor instituţiei din subordinea Ministerului Mediului vor fi eliberate actele necesare desfăşurării activităţii de pescuit familial sau comercial, potrivit sursei.

Sursă foto: Pixabay (colaj). Caracter ilustrativ