15 mai 2021 - 15:39

Müller (Albota): “eCommerce mi-a salvat afacerea”

Prezent în această dimineață la Forumul Marilor Fermieri (RALF), desfășurat în București, Martin Müller, administrator al firmei Albota din județul Sibiu, cu o fermă de peste 2000 de hectare a declarat că eCommerce-ul i-a salvat afacerea.

 

Originar din Mediaș, Müller este ca formație inginer IT (software) și a lucrat multi ani în Germania la vestitul concern ABB.

A avut ocazia în urma cu 10-15 ani să cumpere teren la poalele munților Făgăraș, în zona comunei Albota.

Are 140 de angajati, dintre care 20 sunt nepalezi, angajați anul trecut când perspectivele de creștere păreau nelimitate.

Albota produce pentru restaurantele si magazinele proprii de desfacere.

În februarie a.c. Müller s-a văzut în fața unei dileme existențiale pe care a rezumat-o așa: “Cum supraviețuim sau cum trecem prin 2020?”

Soluția a fost forțată de faptul că pe componenta HoReCa a afacerii nu a mai avut clienți.

Înainte de pandemie Müller producea circa 120 de tone de pește (păstrăv) și produse derivate pe an și circa 120 de tone de carne de vită anual, majoritatea Angus.

Lanțul de aprovizionare de 1,15 milioane lei pe lună a trebuit radical modificat, ținând cont si de barierele înalte de acces în lanțurile mari de retail.

A ales o platformă de eCommerce pentru care plătește circa 300 de euro pe lună, care îi permite să facă vânzări de 2000-5000 lei pe zi, în vânzări online.

Pe viitor Müller sper în revenirea HoReCa, dar până atunci se concentrează pe e-commerce.

El remarcă cu amărăciune: “Tot ce e mâncare sănătoasă pierde. Fast-foodurile câștigă.

Albota nu este singulară în alegerea e-commerce ca soluție de depășire a crizei provocate de pandemie în agricultura și industria alimentară din România.

Taverna Racilor vinde pește online (inclusiv soiuri nobile capturate în Marea Neagră), având chiar recent o campanie de mare succes.

De asemenea firma Boromir și-a deschis nu demult o  platformă de eCommerce prin care primește comenzi si livrează în toată țara.