25 octombrie 2021 - 19:43

Cel mai gustos pește din Marea Neagră

„Pește din Marea Neagră, pește muncit, pește extraordinar de bun, este expediat oriunde este nevoie în România” de catre o firma românească de produse piscicole și fructe de mare, care în prezent face o campanie pentru promovarea lufarului.

Lufarul (Pomatomus saltatrix) este un pește răpitor, marin, din familia pomatomide (Pomatomidae), răspândit în apele tropicale și subtropicale din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian, care trăiește și în marea Mediterană și zona litorală a Mării Negre.

Este un pește termofil, pelagic, de origine mediteraneană, care migrează din Marea Marmara unde se reproduce, în Marea Neagră pentru a se hrăni. Apare în zona litoralului românesc când temperatura mării atinge 15°C și rămâne în timpul verii suportând ape calde de 24-26°C. Se retrage spre largul și sudul Mării Negre în octombrie-noiembrie.

El nu apare întotdeauna în aceleași regiuni ci își schimbă locurile în funcție de hrană și temperatura apei.

Are o lungimea obișnuită de 30-60 cm (lungimea maximă 130 cm) și o greutate 2-3 kg (greutate maximă 14,4 kg).

Corpul lufarului este moderat alungit, comprimat lateral, acoperit cu solzi mici, subțiri. In dreptul coastelor românești, lungimea mai frecvența a lufarului este de 30-40 cm, mai rar 50 cm, dar în alte mări trece și peste 1 m. Greutatea obisnuită este de 2-3 kg însă excepțional poate ajunge la 15-25 kg.

Capul este mare, comprimat lateral, gura mare și oblică, buzele subtiri. Fălcile sunt prevăzute cu dinți scurți, groși și ascuțiți. Pedunculul caudal este scurt și comprimat lateral, ușor bifurcat. Cele două înotătoare dorsale sunt alaturate. Linia laterală este completă, ușor curbată, paralelă cu linia dorsalei peștelui.

Spatele lufarului este cenusiu-deschis cu reflexe albastrui sau verzui, laturile și abdomenul argintii. Inotătoarele sunt aproape incolore. La baza pectoralei se vede o pată neagră.

Este unul din cei mai lacomi și mai de temut pești marini răpitori. Se hrănește cu alți pești, de obicei stavrizi, scrumbii albastre, hamsii, aterine etc. pe care îi urmărește în deplasările lor. Se hrănește și cu crustacee și cefalopode. Depune icre pelagice în iunie-august.

Are o valoare economică și se pescuiește comercial și sportiv. Carnea este deosebit de gustoasă.

„Mâncați pește românesc fraților, eu mă voi strădui să îl aduc să îl colectez și să îl promovez cât pot eu de mult! Fără cerere nu există ofertă, și eu știu că peștele de Marea Neagră nu a fost deloc promovat, nu există în nici un hypermarket și este mai mare rușinea. Pot eu să fac rost de el și cei mari nu se sinchisesc… Peștele se poate comanda ușor pe Internet și livrarea se face la nivel national în cutii speciale în maxim 48 de ore de la plasarea comenzilor” afirmă patronul firmei, într-o postare care a facut ocolul rețelelor sociale în ultimele zile.

România are 33 de pescadoare și bulgarii au 159, diferența este creată de consum, ne plângem că importăm dar nici nu consumăm de la noi. Firma speră să poată schimba acest lucru și speră să ne facă să mâncăm peste, 1 kg de pește pe săptămână de fiecare și înseamnă enorm pentru menținerea unei industrii.

#unkgpesaptamanadefiecare

Comments are closed.