26 ianuarie 2022 - 12:36

Moștenirea lui Ivan Patzaichin pentru comunitățile din mediul rural

Ivan Patzaichin nu a fost doar un mare campion sportiv. participant la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a cucerit 7 medalii, dintre care 4 de aur, pe lângă alte 22 de medalii, dintre care 8 de aur, câștigate la 11 ediții ale campionatelor mondiale de kaiac-canoe.

Retras de pe arenele sportive, uriașul Ivan Patzaichin și-a continuat epopeea, dar a făcut-o modest, fără lumina reflectoarelor, printr-o mulțime de proiecte puse în slujba oamenilor, pe care îi iubea necondiționat.

Unul dintre aceste proiecte este și cel legat de Punctele Gastronomice Locale, un concept de pionerat la nivel comunitar.

Elaborarea cadrului administrativ pentru funcționarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în anul 2016, care a făcut numeroase demersuri în acest sens și a obținut sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Bazată pe un proces de consultare publică, inițiativa Asociației Ivan Patzaichin a urmărit să simplifice modul în care gospodăriile din mediul rural pot desfășura activități economice care să fie nu doar profitabile, ci să și contribuie la consolidarea identității zonei respective.

Punctele Gastronomice Locale sunt unităţi de alimentaţie publică de tip familial, prin care se vor putea oferi produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografie ale României. Bineînțeles, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit. Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor. Alimentele trebuie să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic. Meniul va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile, prin metode de preparare, pe cât posibil, tradiţionale.

„Lucrăm de aproape 3 ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea Deltei și sunt încântat că am ajuns la acest rezultat”, spunea Ivan Patzaichin în februarie 2019, atunci când a fost finalizat cadrul legislativ al Punctelor Gastronomice Locale.

Cu toate acestea, legislaţia a fost apreciată în repetate rânduri drept dificilă de toate persoanele care doreau să deschidă un asemenea punct. Dar asta a însemnat pentru campionul Ivan Patzaichin doar încă o pagaie ruptă, ca în celebra cursă de la München din 1972, și nicidecum un abandon al cursei. Grație demersurilor sale și ale Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, procesul pentru deschiderea punctelor gastronomice locale s-a simplificat între timp. Astfel, din iulie 2021, atestatul necesar procesului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) poate fi obținut de persoanele care vor să înfiinţeze puncte gastronomice locale (PGL) în aproximativ trei zile. Asta după ce sunt urmate mai multe cursuri care se pot desfăşura şi online.

„Când eşti în vacanţă nu poţi să mănânci «ca la mama acasă», dar cum ar fi să poţi gusta ceva ca «acasă la mama unui localnic»? Lucrăm de aproape cinci ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei şi sunt încântat că a fost făcut un pas înainte”, mai spunea Patzaichin, cu doar două luni în urmă, mulțumit că a reușit să pună astfel umărul pentru dezvoltarea comunităților locale.