4 august 2021 - 21:51

Modificarile anuntate de ministrul agriculturii la Legea vanzarii terenurilor agricole

Legea vânzării terenurilor agricole, intrată în vigoare la data de 13 octombrie, va fi modificată, a anunțat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, în forma actuală, legea nu este aplicabilă și a primit zeci de sesizări la minister în acest sens.

”Pe Legea 175/2020 au fost aprobate modificările şi completările la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării şi cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Ştiu că atunci când aceste modificări au fost iniţiate s-au dorit două lucruri: pe de o parte să se evite specula şi s-a pus acea perioadă de 8 ani în care dacă cumpărai un teren şi îl vindeai impozitul pe profit era de 80%, ceea ce mi se pare un lucru corect, dar se urmărea să existe şi o anumită preemţiune în primul rând a rudelor, apoi a vecinilor, apoi a arendaşilor, institutelor de cercetare şi a universităţilor, statul român avea dreptul să intervină şi abia apoi terţii. Legea în intenţia ei era una bună şi dacă era scrisă acum 20 de ani putea avea şi un efect”, a precizat Oros la sediul MADR.

Șeful de la Agricultură susține că legea îi încurcă și pe cei care au tranzacții de terenuri agricole în curs. Zeci de fermieri s-au plâns de acest lucru și au trimis sesizări la Minister. Potrivit lui, Ministerul Agriculturii lucrează, în prezent, la normele metodologice de aplicare, însă termenul de 15 zile este unul foarte scurt pentru finalizarea lor.

”Va trebui, în perioada următoare, să propunem adoptarea unui act normativ care să modifice articolul 2, astfel încât cererile înregistrate înaintea intrării în vigoare a modificărilor legislative să fie soluţionate conform procedurilor de la data depunerii cererilor. Asta doresc în general toţi petenţii care s-au adresat ministerului, dar şi altor ministere. Aici va trebui ca împreună cu Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor să ne aplecăm puţin pe textul de lege astfel în legea să fie aplicabilă şi să nu încurce pe cei cărora le este destinată”, a explicat ministrul.