Ministrul Mediului anunță plăți pentru vânătorii care împușcă mistreții bolnavi de pestă porcină

Pesta porcină africană face ravagii de ani de zile în fermele de porci din România. Fie că a fost răspândită de oameni sau de mistreți, autoritățile române caută soluții disperate pentru a stopa răspândirea în continuare a acestui virus. 

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul mediului, Tanczos Barna, a precizat că sancțiunile pentru cei care răspândesc pesta porcină africană trebuie să fie drastice. În același timp, vânătorii care vor împușca mistreții bolnavi de PPA vor primi din partea Ministerului Mediului 500 lei per exemplar.

”În cazul samsarilor, de exemplu, sancțiunile trebuie să fie drastice și instituțiile trebuie să fie puternice și nu trebuie să facă niciun pas înapoi.

Este problema mistrețului. Nu s-a găsit nicio soluție viabilă, eficientă pentru a stopa propagarea acestei boli prin mistreți. Nu s-a intervenit, nu s-a compensat, nu au fost interesați vânătorii să participe la această acțiune. Fără bani, cu siguranță nu vine nimeni cu bani de acasă să plătească pentru a rezolva o problemă națională.

Sper să rezolvăm parțial problema cu această Ordonanță de Urgență care săptămâna aceasta trebuie să intre în ședință de Guvern, prin care ANSVSA vine și plătește 750 de lei pentru fiecare cadavru găsit, adus în laborator, demonstrat și ecarisat, și plătim noi, Ministerul Mediului, pentru vânători, 500 lei pentru exemplarul împușcat dovedit că are pestă porcină și trebuie incinerat și 250 lei pentru carcasa care nu este de la un mistreț infestat. Cu siguranță se va reduce drastic efectivul de mistreți în țară, dar altă soluție nu există”, a precizat Tanczos Barna pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 COMENTARII

  1. La noi in fond la.ajvps sa mergi la panda la mistreti trebuie sa platesti autorizatia 600 lei.
    Asa ca nu is multi, ce se incumeta sa cumpere.

  2. Vă felicit dl ministru pentru inițiativă!Dar în același timp vă întreb, că banii pe care promiteți cu această OU o sã intre în buzunarul vânătorului, ca puşcă mistrețul infestat cu PPA sau tot în contul asociațiilor vânătorești, care pânã la răspândirea bolii au ocrotit fondurile de vânătorii autohtoni, pentru că au avut alte interese!

  3. Expertii lui peste, pradatorii necrofagi (in special cotofeneele, sacalii , vulpile etc) trebuie rariti fiindca ei sunt factorul principal de raspandire a bolii. Cotofana mananca din lesul contaminat cu pesta , zboara mai departe si defecheaza deirec fecale contaminate cu pesta… fecale care sunt ca o mina antipersonal pt mistret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole