Ministrul Mediului: Efectivele de mistreți din România vor dispărea

Răspândirea pestei porcine africane (PPA) reprezintă o problemă uriașă pentru agricultura românească. Țara noastră mai produce, în momentul de față, aproximativ un sfert din cantitatea de carne de porc necesară pentru consumul intern, iar unul dintre principalii vectori de transmitere ai acestui virus sunt porcii mistreți. 

Ovidiu Ghinea a discutat subiectul în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, împreună cu ministrul mediului, Tanczos Barna, cel care este responsabil de problema gestionării populațiilor de mistreți de pe teritoriul țării. Ministrul susține că problema virusului PPA este scăpată de sub control, iar asociațiile de vânătoare trebuie susținute financiar de către stat pentru a lua măsurile necesare.

”Este un fenomen scăpat de sub control, din păcate. În perioada în care asociațiile de vânătoare ar fi trebuit să intervină, ar fi trebuit să primească sprijin real ca să facă această muncă în folosul societății. Sprijinul a fost unul inadecvat.

Noi am trimis săptămâna trecută la ANSVSA proiectul de Ordonanță de urgență prin care Ministerul Mediului propune măsuri de sprijin pentru asociațiile de vânătoare care fac patrulare, colectează leșurile, le duc la neutralizat; aceste cheltuieli trebuie acoperite de statul român. Noi am propus finanțare pentru patrulare, pentru colectarea acestor cadavre de mistreți, pentru dotarea asociațiilor de vânătoare, pentru compensarea cheltuielilor de neutralizare.

Sper să ajungem în câteva zile la CNSU, la acea comisie care vine și aprobă planul național de combatere a pestei porcine, care trebuie să fie un plan nou, mai eficient, iar prin aceste metode să luăm un pic de pe spinarea fermierilor povara aceasta; ei sunt cei care sunt cei mai afectați, crescătorii de porci din gospodării, dar mai ales în marile ferme. Este aberant să avem această situație, să avem capacități de creștere neexploatate din cauza fricii că vine ANSVSA și sacrifică tot, pentru că iar a apărut pesta porcină”, a explicat Tanczos Barna.

Șeful de la Mediu susține că efectivele de mistreți vor dispărea complet de pe teritoriul țării în perioada următoare.

”Mai mult ca sigur, efectivele de mistreți încet-încet vor dispărea. Este puțin probabil ca această specie să reziste în momentul de față acestei epidemii; undeva de la zero, natura va rezolva, iar peste un an – doi, poate se vor repopula iarăși pădurile cu mistreți. Va fi o lovitură cruntă pentru această specie, dar este nevoie de intervenție umană, este nevoie de sprijin pentru asociațiile de vânătoare, pentru că alte persoane sau alte firme nu pot interveni pe fondurile de vânătoare și nu pot desfășura această activitate”, a mai precizat Tanczos Barna pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 COMENTARII

 1. Dragi concetateni
  Omul, mistretul si ursul traiesc impreuna pe o mare suparafata cu destinatie agricola sau zootehnica din Romania
  1. mistretii nu vor disparea, doar ca se ajunge ca si in Polonia sau Ungaria la un prag minim, PPA se va incetini, apoi apar exemplarele de mistreti rezistente la virus, doar deja a fost dovediti ca la unii mistreti impuscati au aparut anticorpii, deci au trecut prin boala.
  2. unde suntcadavre sunt si carnivore- ursi si lupi, ei mananca cadavrele, se desigur sunt vectorii bolii, dar la fel si corbii, ciorile, cotofenele, gaitele, etc sunt vectorii bolii. Este un nonsens acum in Romania cand s a interzis vanatoarea la pasari in totalitate, deci si vectorii bolii PPA sunt orcrotiti pirn Hotarare judecatoreasca!
  3. In cazul actiunilor de combatere a PPA, Statul Roman porunceste asociatiilor private de vanatoare sa lucreze4 pentru bunul public, deci fara compensare in acest sens, este anticonstitutional sa ceri TU STATUL ROMAN< de la privat, sa lucreze FARA A FI COMPENSAT, in folosul bunului public
  4. Carnivorele mari- unde am ajuns- vedeti
  [https://vadasztarsulat.ro/ro/eco-imperialismul/]
  5. NU MISTRETUL A FOST VECTORUL PRINCIPAL AL PPA CI OMUL!
  Multa sanatate
  Benke Iosif

  • ACELASI LUCRU VOAIM SA SPUN SI EU dar dvs l ati zis mai bine, impuscam tot si porcii imunizati deja
   , este o prostie si nu are logica, cred ca motivul impuscarrii este altul decat PPA, nu stiu ce se intampla cu lumea asta\

   • Nu mai fraților voi toți cei care va trebuie vânat naveti decât sa sa vii îngrijiți și nu sa îi păziți în recolta taranului roman .faceți gard la păduri și duceți de mâncare sa vedeți și voi Cum sa tina ceva atunci sa va văd. ?

 2. Dănțăușul Barna s-a trezit vorbind numa’ că,vorbește prostii,ca unbpolitruc parașutat la Mediu!
  Este imposibil să fie exterminați toți mistreții in doi ani sau trei!Pană și ultimii habarniști in ale vanătoarei știu asta!
  De peste 10 ani de cand a tot apărut mai brutal PPA nu știu să se fi făcut vreo cercetare pt.găsirea unui antidot la PPA.Eu nu cred ca aceasta boală este imposibil de combătut.Și apoi,mistreții,încet- incet dobandesc anticorpi și vor lupta singuri cu boala.
  Nu se suflă nici un cuvințel despre interesele importatorilor de cărniță de porc,importatori care s-au îngrășat ca porcii în ultimii ani!
  S-a tot spus ca PPA a venit prim mistreți de peste granițe,de la unguri și de la ucrainieni.
  Cum dracu ăștia nu au probleme cu PPA și noi avem?!Vreți să credeți tampenia dată pe goarnă de nu știu ce idiot că in Ungaria,Ukraina și celelalte țări din jur au dispărut mistreții?!
  Nici vorbă de așa ceva!Au destui,chiar dacă în jurul nostru vanătoarea este altfel reglementată.Noi am rămas cam singurii cu reglementarea sovieto-tovărășească!
  Probabil că soluția de viitor va fi parcurile private de vanătoare dar la halul în care e făramițață proprietatea agricolă la noi va fi foarte greu.
  Și apoi se scapă din vedere că mistreții se înmulțesc rapid.
  Dovada:problemele pe care le au acum SUA unde pană mai ieri erau cateva parcuri de vanătoare cu mistreți pri Texas și California și brusc s-au trezit cu invazii,pur și simplu,de mistreți spre statele din nord,ajungandu-se acum înspre statele Washington,Montana,etc.cu pericolul extinderii spre Canada.Și asta în condițiile în care acum se vaneaza mistreții tot anul,inclusiv scroafele.
  Ultima găselniță este vanătoarea la mistreți din helicopter contra sumei de 4-5oo dolari ora!
  Așa că,mai încet cu pianul pe scări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole