Ministrul Irimescu spune ca vom scapa de criza laptelui

Ministrul Agricultuministrurii, Achim Irimescu, a vorbit despre întâlnirea pe care a avut-o cu ceilalți miniștri de profil din Europa. 
La Bruxelles a avut loc luni Consiliul de Agricultura și Pescuit al Uniunii Europene, principala temă de discuție fiind luarea de măsuri de sprijin pentru sectoarele afectate de criză (carne de porc, lactate, legume și fructe), despre procesul de simplificare a politicii agricole comune, precum și despre aspecte ale comerțului internațional cu produse agricole.
La finalul întrevederilor din Capitală Belgiei, Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii din țara noastră, a oferit primele declarații. „Comisarul Phil Hogan a prezentat un pachet pentru sectoarele în criză. Este vorba, în primul rând, despre sectorul laptelui, lăsând libertatea statelor europene să își îndrepte ajutorul și către celelalte sectoare. Foarte important este că suma respectivă, 500 de milioane euro, a fost împărțită în două. 350 de milioane pentru a redresa problemele din sector și 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă producția de lapte. Cred că este o măsură foarte bună pentru că știm cu toții că sectorului laptelui se confruntă cu o criză de când s-a renunțat la cota de lapte. Avem probleme grave în nordul țării. Chiar eu am fost la Vatră Dornei, unde se plătește cu 40 de bani litrul de lapte, deși în comerț prețul este de 4 lei sau 4,5 lei. Sunt probleme importante pe lanțul alimentar, de aceea am și cerut să se găsească soluții pentru echilibrarea între actorii de pe lanțul alimentar a riscului. Deocamdată, fermierii sunt cei care suportă riscul”, a spus Irimescu.
Acesta a mai adaugat.  „Este foarte important să se adopte cât mai rapid legislația necesară. Comisarul Phil Hogan ne-a spus că mai devreme de luna septembrie nu se va putea face nimic. Luna august este o luna de vacanță, dar sperăm să se rezolve cât mai rapid și, în plus, condițiile care se pun să nu ducă iarăși la o creștere exagerată a birocrației. Administrația și fermierii se confruntă cu din ce în ce mai multe probleme care țin de birocrație. Ca urmare, pentru implementarea cât mai rapidă a măsurile e nevoie eforturi susținute și de inspirație pentru a veni cu măsuri cât mai simple și banii să ajungă cât mai repede la fermieri. Să nu uităm că pachetul anterior, decis în septembrie 2015, a avut termen limită 30 iunie 2016. Multe state, printre care și România, au ales măsuri prin care s-a ajuns ca d-abia înaintea acestui termen să se aloce acești bani. Practic, fermierii au fost în prag de faliment”.
Ministrul agriculturii din tara noastra a vorbit si despre situatia celor care activeaza in industria carnii. „În sectorul cărnii de porc, deocamdată creșterea este stabilă. Nu se mai poate vorbi de o criză. Sectorul micilor producători are în continuare probleme pentru că el a fost în prag de faliment. Pe sectorul laptelui sunt probleme din cauza faptului că prețul se menține mai scăzut cu 9-10% față de media anului trecut. În aceste condiții, este nevoie în continuare să supraveghem sectorul pentru a vedea ce se întâmplă. Sperăm ca cele circa două milioane de tone de lapte suplimentar care se găsesc pe piață europeană, cu măsurile propuse de Comisie, sa ramana acolo si să ducă la eliminarea problemelor din tara noastra.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole