”Ministerul Agriculturii a mai înfrânt o dată” – Emil Dumitru, replici ACIDE la adresa ministrului Petre Daea

După anunțul inițial privind sumele compensatorii oferite de Comisia Europeană statelor afectate de tranzitul cerealelor din Ucraina, temerile fermierilor români s-au adeverit, iar România va primi cei mai puțini bani dintre cele trei state incluse în acest mecanism. În viziunea multora, eșecul este în primul rând al Ministerului Agriculturii, care nu a știut să negocieze în favoarea agricultorilor din țara noastră. 

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, deputatul Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a făcut o radiografie a acestei situații și a modului în care s-a ajuns aici. De altfel, acesta spune că nu este pentru prima oară când calculele Ministerului Agriculturii îi bulversează pe fermieri.

”Cu o zi înainte să apară draftul de regulament, președinta Comisiei Europene a declarat că 60% din cantitatea totală de cereale din Ucraina a trecut prin România. (…) Un al doilea aspect este faptul că primul demers a fost făcut de către europarlamentari; și doamna Avram, și domnul Buda au făcut nenumărate demersuri în Parlamentul European. Ministerul Agriculturii a avut documentul de bază care stabilea modelul de calcul din 23 februarie.

Mai știm o simulare făcută de Ministerul Agriculturii: 100% = 1.500 lei, 50% = 375 lei (calcul referitor la despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă – n.r.). Dacă mergem în zona aceasta hilară, Ministerul Agriculturii a mai înfrânt o dată: pentru 60% din cerealele tranzitate primim 18,7% din totalul anvelopei de sprijin pentru Bulgaria, Polonia și România”, a spus Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Deputatul de Călărași îl acuză direct pe ministrul Petre Daea pentru acest eșec, spunând că în loc să facă politici și să negocieze din timp cu oficialii europeni, acesta ”controla” camioanele de la graniță și spunea că toate cerealele care intră în țară sunt conforme cu normele europene.

”În plus, ministrul agriculturii spune că face 8.800 de controale în România și că toate cerealele care intră în țară sunt conforme. Se mai urcă și pe un TIR, de parcă examina organoleptic cantitatea de grâu; adică ne ducem într-o zonă din asta de stand-up comedy. Ministrul agriculturii trebuie să facă politici, să stea la birou, să gândească, să se ducă la comisar cu una-două săptămâni înainte să se anunțe o astfel de decizie și să-l convingă că România este îndreptățită să primească 60% din suma totală. Din perspectiva asta, domnul ministru nu are nicio scuză. Mai pleacă și la shopping de vinerea, la Bruxelles, fără să aibă măcar o minimă vizită stabilită vineri. S-a dus de vinerea ca să se vadă luni cu Wojciechowski, ca să-i spună ce? Decizia era luată deja. Luni dimineața deja le și fusese comunicat regulamentul la Ministerul Agriculturii pe cale oficială. Sigur că o să înceapă tot felul de discuții pe subiectul acesta, dar mie mi se pare că nu prea mai avem ce să discutăm, că mortul de la groapă nu se mai întoarce”, a mai precizat Emil Dumitru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole