17 octombrie 2021 - 13:11

ULTIMA ORĂ! Milioane de euro pentru agricultură, aprobate de Comisia Europeană. Ce rol are FNGCIMM în finanțare

Patru programe, aprobate în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat, prelungit și extins de Comisia Europeană (CE), au fost creionate prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN).

Potrivit unui comunicat de presă emis de FNGCIMM, Executivul de la București a lansat Planul Național de Investiții și Relansare Economică (PNIRE) care are ca obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenționare (WAGELEDGROWTH) cu cele de stimulare a investitiilor (INVESTMENTLGROWTH).

Cele patru programe, parte a PNIRE, au și primit aprobare în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat. Vorbim de IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST – Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, respectiv IMM FACTOR.

Noul amendament al Cadrului Temporar prevede atât prelungirea, cât și extinderea plafoanelor ajutoarelor de stat premise. De altfel, noile valori prevăd ajutoare de stat de până la 225.000 de euro pe companie activă în producția primară de produse agricole (anterior 100.000 euro), 270.000 de euro pe companie activă în sectorul pescuitului și acvaculturii (anterior 120.000 de euro), respectiv 1,8 milioane de euro pe companie activă în toate celelalte sectoare (anterior 800.000 de euro).

Experții FNGCIMM mai spun că, prin intermediul aceluiași amendament, Executivul european a permis introducerea posibilității de conversie a unor instrumente rambursabile, de tipul garanțiilor, creditelor, credite punte, în granturi directe, ce pot fi acordate până la sfârșitul anului 2021.

„Comisia Europeană anunță că ajutoarele de stat vor fi îndreptate, în continuare, către susținerea Mecanismului de redresare și reziliență, pe măsură ce economia europeană iese din faza de criză și face pași către revenire economică”, au precizat sursele citate.

„Aceste noi programe, lansate de către FNGCIMM în anul 2020, reprezintă răspunsul Guvernului și al Ministerului Finanțelor Publice la necesitățile crizei actuale, care a adus multe provocări, dar și multe oportunități de resetare a sectorului IMM și de deschidere a sistemului bancar către finanțarea economiei.

„FNGCIMM a înregistrat în anul 2020 rezultate istorice prin acordarea celui mai mare număr de garanții de la înființarea sa. Astfel, în 2020 s-a aprobat un procent de 12,8% din numărul total de garanții acordate de FNGCIMM, iar valoarea acestor garanții reprezintă peste 28,4% din valoarea tuturor garanțiilor acordate de FNGCIMM în toți anii de activitate.

„În anul 2020 au fost acordate circa de două ori mai multe garanții față de anul 2019, cu o valoare de 5,3 ori mai mare, la care programul IMM INVEST a avut o contribuție majoră. Această creștere semnificativă se datorează în mare parte contextului economic care a favorizat intervenția și utilitatea unui instrument de susținere anticiclic, dar și sinergiei create cu sistemul bancar, care a înțeles să ofere cât mai rapid soluții de finanțare optime, atât pentru menținerea în viață a IMM-urilor aflate în dificultate cât și pentru IMM-urile pentru care criza a adus oportunități de dezvoltare”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Credite în valoare de peste 15 miliare de lei

Potrivit aceluiași document citat, prin IMM INVEST, programul care asigură accesul la capital financiar, până la data de 31 decembrie 2020 au fost acordate 25.586 credite, cu o valoare ce depășește 15 miliarde lei.

„Aceste credite au fost susținute de ajutoare de stat de peste 291 milioane lei, iar prin program se estimează că au fost salvate peste 443.000 locuri de muncă”, se mai scrie în comunicat.

În data de 18 decembrie 2020, Comisia Europeană a autorizat modificarea schemei de ajutor de stat care susține implementarea programului IMM INVEST, pentru a interveni cu măsuri adaptate de sprijin în domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

AGRO IMM INVEST – Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, va fi disponibil beneficiarilor în perioada imediat următoare.

Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE este operațional, iar numărul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program arată că acest instrument financiar nou este foarte necesar IMM-urilor.

IMM FACTOR, programul care susține accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, este operațional și urmează să producă rezultate în perioada următoare.

Schemele de ajutor de stat sau de minimis care susțin aceste programe se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Comisia Europeană a anunțat prelungirea până la 31 decembrie 2021 a Cadrului Temporar al ajutoarelor de stat, adoptat în data de 19 martie 2020, pentru a susține economia europeană și companiile, în contextul persistenței crizei generată de pandemie.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituie financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)