Cand vine vorba de productia de miere, Romania mai este intrecuta in Europa doar de Germania, Franta si Ungaria, toate avand macar un produs apicol cu recunoastere la nivelul intregii comunitati, prin obtinerea semnelor de calitate.
Daca vorbim de recunoastere, tara noastra este intrecuta inclusiv de tari care nu produc atata miere cat se gaseste in Romania. In acest domeniu, state precum Franta, Spania sau Polonia au produse cu denumire de origine protejata sau indicatie geografica protejata, fapt care permite apicultorilor şi comerciantilor sa faca cunoscuta calitatea unui tip de miere regionala in cadrul Uniunii Europene, prin obţinerea indicatoarelor de calitate. Aceste avantaje sunt benefice producatorilor si ii ajuta sa poata exploata din punct de vedere comercial caracteristicile inerente ale produselor melifere, caracteristici datorate regiunii din care provine şi care le diferentiaza in mod clar de alte tipuri de miere similare.
AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV
De exemplu, in Franţa, exista Mierea de Corsica care detine DOP, dar si cea de Provence care este cunoscuta in toata Europa ca indicatie geografica protejata. In Spania avem Mierea de Granada, mierea de Galicia, dar si multe altele.
AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI
Denumirea de origine protejata este reprezentata de numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari. Pentru ca un produs sa poarte numele unei anumite regiune si sa se poata califica pentru recunoasterea europeana, trebuie ca toate etapele productiei sa aiba loc in aria geografica vizata, iar caracteristicile sale trebuie sa se datoreze exclusiv originii acestuia, asa cum este mierea de salcam de Romania care are autenticitate si tipicitate provenite din zona geografica, are o notorietate castigata pe plan local, produsul obtinandu-se in urma unor practici stabilite de comun acord. Pentru ca o denumire sa se califice pentru indicatie geografica protejata, cel puţin o etapa a productiei trebuie sa aiba loc in aria geografica vizata, iar legatura cu zona in cauza poate fi justificata printr-o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici ale produsului.
AGRO-TV.RO, AUDIENȚĂ DE PATRU ORI MAI MARE DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN
Cand vine vorba de Romania, care desi exporta in prezent aproximativ 10.000 de tone de miere anual in toata Europa, dar si in Asia, pana in prezent, niciun apicultor nu a obtinut vestitele atentii din partea Uniunii Europene, desi mai bine de 70% din productia de miere, merge la export.