28 mai 2022 - 14:14

Miei sunt pe alese, prețul este problema! Ce spun crescătorii de ovine

Miei sunt pe alese, însă prețul este mai mare. Este anunțul făcut de crescătorii de ovine din Buzău care spun că prețurile au crescut din cauza furajelor foarte scumpe. Anul acesta, carnea de miel, vândută în preajma Sărbătorilor Pascale, va fi cu trei-patru lei mai scumpă decât anul trecut.

”Oferta este mai scumpă anul acesta pentru că și furajarea a fost dublată la preț. Kilogramul de porumb era 6 bani anul trecut, acum este 1,2 lei. Balotul de lucernă este 30 de lei față de 5-6 lei cât era anul trecut. Totuși nu e un preț care să acopere cheltuielile crescătorilor de animale, dar cu siguranță vor fi miei pentru masa de Paște”, a explicat Victor Ghizdeanu, crescător de ovine din Poșta Câlnău, județul Buzău.

Un kilogram de carne de miel se va vinde cu prețuri cuprinse între 30 și 32 de lei, iar mielul în viu va putea fi cumpărat cu prețuri între 18 și 20 de lei kilogramul. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut, cu trei-patru lei.

În ciuda scumpirilor, crescătorii nu se plâng de clienți. Vânzarea animalelor a început încă din martie, când primii miei fătați au ajuns la greutatea ideală pentru sacrificat, iar cumpărătorii au vrut să se aprovizioneze din timp. Crescătorii dau asigurări că au miei și pentru cei care vor lasă cumpărăturile pe ultima sută de metri, în Săptămâna Mare, iar oferta este diversificată, fiind animale pentru toate buzunarele.

”Avem oferta pentru toate buzunarele. Avem miei de la 10 kilograme la 20 kilograme. Dar eu am învățat de la tatăl meu că greutatea ideală pentru mielul de Paște este de 15 kilograme”, a spus Ghizdeanu.

Crescătorii de ovine au în perioada această și brânză proaspătă, însă la fel prețurile sunt mai ridicate. De exemplu, la Poșta Câlnău o brânză de oaie se vinde cu prețuri cuprinse între 28 și 32 de lei, scumpirea fiind dată tot de furajele foarte scumpe.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.