Subiectul arendei a ajuns din nou în prim planul agriculturii românești, în condițiile în care legea de modificare a codului civil se discută din nou în cadrul Comisiei de Agricultură din Senatul României. Dacă fermierii care lucrează suprafețe mari în sectorul vegetal își doresc o perioadă cât mai lungă de arendare, micii fermieri se împotrivesc vehement asupra unei astfel de măsuri.
În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți fermieri mici, printre care și Aurel Goțea, legumicultor din județul Ialomița. Acesta și-a expus argumentele din cauza cărora se împotrivește impunerii unui prag minim de 10 ani la contractele de arendă.
”Nu am văzut nicio fermă care lucrează peste 1.000 hectare și să cultive și legume. Dacă se va da legea arendei de minim 10 ani și ferma de familie va dispărea, legumele din câmp vor dispărea și ele. Și mai dispare încă o categorie: tinerii fermieri. Dacă un copil are acum 14 ani, iar familia lui dă terenul în arendă, cum se mai instalează ca tânăr fermier la 18 ani? Îl pierdem, nu o să mai fie fermier niciodată și dacă nu avem tineri fermieri, o să avem o cădere. Fermele mari și foarte mari distrug satul românesc, trebuie subliniat acest lucru, iar trendul de a încuraja fermele de familie este în toată Europa. (…) Avem nevoie de ferme cu tradiție, care se transmit de la generație la generație.
Eu cred că ar trebui arenda pe o perioadă nedefinită. Noi nu facem contracte de arendă pe mai mult de 5 ani, pentru că de la bine nu pleacă niciodată nimeni. Marile ferme vor să pună mâna pe pământul țăranilor. (…) Nu se vrea doar desființarea fermelor de familie, ci și sărăcirea mediului rural. De ce în agricultură nu se pot porta proprietarii de teren? E un bun pe care îl dețin și ar trebui să-l poată muta la cine doresc. Nu putem să punem mâna pe pământul omului și să nu i-l mai dăm 10 ani și să i-l cumpărăm cu cât dorim noi. Este un abuz enorm și o să sărăcim satul românesc, fermele de familie și o să îmbogățim câțiva oameni”, a precizat Aurel Goțea.
Reamintim că, în forma actuală a propunerii legislative, perioada minimă pentru contractele de arendă ar urma să fie de de 10 ani, însă aceasta s-ar putea modifica în urma dezbaterilor din Parlament.
Sint tot felul de șarlatani care au prelungit contractul de arenda din oficiu motivând ca proprietarul nu sa prezentat cu 2 ani înainte sa anunțe încetarea contractului