Meserii noi: tehnicieni turbine eoliene. Unde se țin cursurile

Industria producției de energie din surse regenerabile vine cu meserii noi cum ar fi tehnicieni turbine eoliene. RenewAcad are în acest moment două centre de pregătire în România și se pregăteste în 2023 sa deschidă un al treilea centru pentru surse regenerabile în interiorul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, mai exact parcul fotovolaic Arad, de  1044MW.

“Importanța introducerii acestor meserii și calificări noi în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) este și mai mare din perspectivă practică, deoarece industria regenerabilelor estimează crearea a peste 20000 de noi locuri de muncă până în 2030 atât în zona de energie fotovoltaică, cât și în energia eoliană”, arată un comunicat RenewAcad, citat de economica.net.

În premieră națională: calificări noi pentru energia eoliană

Reamintim că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a aprobat, anul trecut în decembrie, la propunerea RenewAcad, actualizarea clasificării ocupațiilor din Romania (COR) prin introducerea a trei noi ocupații care se referă la energia eoliană.

Astfel, pe lângă cursurile specifice de calificare în domeniu, in 2022 centrul a autorizat in premieră națională calificări noi pentru energia eoliană, calificări adaptate cerințelor viitoare, precum tehnician instalare turbine eoliene cod 311313, tehnician mentenanță turbine eolienne cod 311311 și tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene cod 311312. Până la publicarea in Monitorul Oficial, codurile pot fi folosite, avand avizul final al Ministerului de resort.

Centre de pregatire la Constanța și Petroșani

RenewAcad are în acest moment două centre de pregătire, în Constanța și Petroșani și se pregăteste în 2023 sa deschidă un al treilea centru de pregătire pentru surse regenerabile în interiorul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, parcul fotovolaic Arad, de 1044 MW.

2.400 de persoane înscrise la cursuri

Ca rezultat intermediar al proiectului care se va finaliza în septembrie 2023, în prezent sunt peste 2.400 de persoane înscrise, din care 400 pe lista de așteptare suplimentară (înscriși care au participat deja la partea de orientare și consiliere in carieră), 700 din maxim 700 finanțați prin proiect si 580 de persoane care au finalizat deja cursurile de specializare din maxim 700 finanțați prin proiect.

„Totuși, peste 140 de paticipanți și-au găsit noi locuri de muncă în industria regenerabilă in baza cursurilor absolvite și au obținut beneficia salariale suplimentare”, mai arată comunicatul RenewAcad.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole