23 ianuarie 2022 - 16:45

Mesajul DUR al Uniunii Salvăm Țăranul Român față de incidentul de la Matca

Conducerea Uniunii Salvăm Țăranul Român (USTR) transmite un mesaj dur autorităților statului român, în contextul incidentelor de miercuri, 19 mai 2021, din piața agroalimentară a comunei Matca și susține că acțiunea este una îndreptată producătorilor români, nu a mijlocitorilor, samsarilor comercianți de produse agricole.

„(…) Considerăm că acțiunea de ieri, de la Matca, este o acțiune îndreptată împotriva producătorilor agricoli de natură să protejeze importurile, samsarii comercianți de produse agricole și nicidecum o măsură de natură să protejeze și să sprijine producătorul agricol autohton”, au scris cei de la USTR într-o scrisoare de poziție transmisă presei joi, 20 mai 2021.

Potrivit spuselor liderilor USTR, demersurile autorităților în revolta fermierilor de la Matca sunt menite să-i intimideze pe producătorii autohtoni, nu să destructureze rețelele de importatori și de samsari.

„Uniunea Salvăm Țăranul Român va reacționa întotdeauna și va devoala abuzurile instituțiilor statului, își susține membrii, considerând că reținerea unor membri ai uniunii de către instituțiile de forță este o acțiune disproporționată în raport cu acțiunea de control, fiind menită să intimideze producători agricoli”, se mai scrie în document.

Liderii Uniunii spun că autoritățile ar trebui să verifice cu mai mare atenție legumele „autohtone”, importate, de fapt, de mijlocitori.

„În loc autoritățile statutului să aibă un rol de prevenție și informare, înțeleg să se folosească abuziv de prerogativele pe care le au. (…) În loc (…), instituțiile statului, respectiv Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, (n.r. – ar trebui) să verifice «importatorii», să controleze piețele en-gros sau pe așa-zișii producători, care fac numai ambalarea produselor agricole și reetichetarea produselor din import ca fiind produse autohtone, iar aceste aspecte se cunosc de ani de zile”, au mai scris în comunicat, cei de la USTR.

Legumicultorii, indignați de acțiunea în forță

Conform aceluiași document citat, membrii USTR se declară indignați de acțiunea în forță a echipelor formate din polițiști și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), care au descins în piața agroalimentară din comuna MATCA, miercuri, 19 mai 2021, pentru verificarea legalității comercializării legumelor, care în loc să identifice samsarii și comercianții fără forme legale, s-au legat tocmai de producătorii agricoli.

„Este evident că nu s-au raportat la dispozițiile Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, în sensul că, potrivit dispozițiilor legale «în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte și semnalizate corespunzător, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deținători ai unui atestat de producător și ai unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din propria fermă/gospodărie.

„În cazul producătorilor agricoli, persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, administratorii piețelor asigură accesul în piață pentru comercializarea produselor agricole în baza adeverinței emise de către primăria în a cărei rază administrativ-teritorială se află propria fermă/gospodărie… ».

„Or, este evident abuzul, deoarece producătorii agricoli trebuiau, potrivit dispozițiilor legale, să-și comercializeze produsele în spații de vânzare distincte și semnalizate corespunzător. Uniunea Salvăm Țăranul Român a susținut și susține reglementarea și fiscalizare corectă, dar întotdeauna va denunța abuzurile săvârșite de autorități.

„Oare acțiunea în forță a statului Român de la Matca nu vine ca urmare a faptul că, ieri, ne-am adresat Ministerului de Finanțe, în vederea urgentării aprobării proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, hotărâre care se află în procedura de avizare?”, și-au exprimat oful cei din USTR.

Incidentele din Matca

Fermierii din Matca s-au revoltat miercuri, 19 mai 2021, împotriva unor controale ale autorităților, efectuate în piața agroalimentară a vestitului fief al legumicultorilor. Inițial, informația era că revolta piețarilor fusese împotriva inspectorilor ANAF, aspect care a fost dezmințit ulterior de instituția citată, printr-un comunicat de presă.

Conform precizărilor transmise Agro TV de către organele de poliție, pe parcursul desfășurării activității, patru dintre producătorii agricoli s-au opus prezentării documentelor, devenind recalcitranți și manifestându-se violent, instigându-i, în același timp, și pe ceilalți la nerespectarea legii.