8 decembrie 2021 - 14:51

Revolta agricultorilor din Matca, domolită cu luptători SIAS. ANAF face anunțul

Fermierii din Matca s-au opus miercuri, 19 mai 2021, unor controale ale autorităților, efectuate în piața agroalimentară a vestitului fief al legumicultorilor. Inițial, informația era că revolta piețarilor fusese împotriva inspectorilor ANAF, aspect care a fost dezmințit ulterior de instituția citată, printr-un comunicat de presă.

Pentru prezentarea corectă a informațiilor, potrivit unei informări transmisă de IPJ Galați, în cursul zilei de ieri, echipe complexe formate din polițiști și reprezentanți din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au efectuat un control în piața agroalimentară din comuna Matca, în vederea verificării legalității comercializării legumelor.

Conform precizărilor transmise Agro TV de către organele de poliție, pe parcursul desfășurării activității, patru dintre producătorii agricoli s-au opus prezentării documentelor, devenind recalcitranți și manifestându-se violent, instigându-i, în același timp, și pe ceilalți la nerespectarea legii.

„Cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a fost restabilită, în scurt timp, ordinea publică, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj”, transmite IPJ Galați. „Polițiștii au identificat trei dintre persoanele bănuite de comiterea infracțiunii de ultraj, trei bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 51 de ani, toți din comuna Matca.”

Conform aceleiași informări, în continuare, polițiștii, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, efectuează activități pentru identificarea și depistarea celui de-al patrulea bărbat.

Confirmarea că la controalele de miercuri nu au fost inspectori ANAF vine chiar de la sediul central al instituției.

„Cu privire la informațiile prezentate de mass-media despre un incident petrecut într-o piață agroalimentară din județul Galați, ca urmare a unui control al ANAF, precizăm următoarele: – inspectorii ANAF, respectiv inspectorii DRAF 2 Constanța nu au desfășurat acțiuni de control la târgul de legume – fructe din localitatea Matca, județul Galați”, se menționează în comunicatul ANAF.

Gheorghe Marin, primar Matca: „Vă îndemn la calm”

Într-o postare pe Facebook de miercuri, primarul din Matca, Gheorghe Marin, recunoaște că în piața din Matca a avut loc un eveniment mai tensionat și îndeamnă la calm.

De asemenea, edilul le transmite mătcașilor să aibă în regulă toată documentația necesară comercializării mărfii.

„Cu toții cunoașteți faptul că astăzi a avut loc un eveniment mai tensionat în piața comunei noastre. Nu vreau să comentez prea mult legat de modul în care s-au desfășurat lucrurile. Am muncit toată viața în solar și în comerț și vă înțeleg supărarea și nervii care au explodat astăzi. Vreau, totuși, ca toată lumea care nu este în regulă cu atestatul și carnetul de producător, să vină la primărie pentru avizare.

„Mai doresc ca în momentul în care vindeți marfa, să oferiți chitanță celui care cumpără, ca totul să fie perfect legal și astfel indiferent de ce control am avea, nimeni nu ar putea să ne amendeze niciodată. Vă îndemn la calm și vă asigur că atât cât ține de mine, voi face totul pentru bunul mers al lucrurilor.

„Păstrez legătura cu toate instituțiile și le explic munca, sacrificiul, stresul, nopțile nedormite și toată truda unui agricultor pentru producerea unei legume. Împreună vom trece peste orice situație care va apărea în comunitatea noastră”, scria pe pagina sa de socializare, primarul din Matca.