25 septembrie 2021 - 23:31

Video: Mărturia localnicilor din satele izolate în urma ploilor: ”Stai cu mortul în casă”

La Buzău plouă de zile bune. Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații valabil până duminică la ora 12.00 pe mai multe râuri, inclusiv din județul Buzău. În urma precipitațiilor abundente, trei sate din comuna Lopătari au rămas izolate, iar mărturia localnicilor este cutremurătoare.

Este vorba despre Chirani, Săreni și Vârteju. Acolo pârâul Slănic a ieșit din matcă și a inundat drumuri pe care se făcea accesul autor din aceste sate către centrul comunei. Drumul era unul de tuburi, iar apele crescute au stricat amenajarea și au făcut impracticabil calea de acces.

De vineri, localnicii mai au doar o singură cale de a ajunge la magazinele din comună: două punți pietonale dar pe care nu au îndrăznit să treacă de teama apelor îmvolburate.

Localnicii au preferat să ocolească, pe jos, prin pădure însă spun că dacă ar avea nevoie de ajutor medical ambulanțele nu ar avea pe unde să ajungă.

Bătrânii se gândesc și la ce este mai rău. ”Este o săptămână de când plouă. Dacă moare cieva nu ai pe unde să-l duci. Stai cu mortul în casă”, este mărturia unei femei din Săreni.

Noaptea dintre sâmbătă spre duminică a plouat și mai mult, iar situația s-a înrătățit. Primarul comunei a anunțat și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

O echipă de pompieri a fost la Lopătari și s-a asigurat că toată lumea este în siguranță, iar dacă va fi cazul vor interveni.

De duminică dimineață ploaia a încetat, iar debitul pârâului a mai scăzut. Imediat ce apele se vor retrage, utilajele din comună sunt pregătite să intervină.

Iată cum arată satul Săreni și ce spun localnicii într-o filmare realizată de un localnic din Lopătari.
 
 
 
Autor: Marilena Dinu