UPDATE- Sute de oameni izolați din cauza inundaților! Drumul a fost luat de apă

Sute de locuitori din două sate buzoiene sunt izolați de restul comunei după ce drumul principal din zonă a fost inundat. Totul s-a întâmplat în această dimineață, după ce toată noaptea a plouat torențial, iar debitul râului Slănic a crescut enorm, apa ieșind din matcă, inundând drumul.

 

UPDATE:

Pod practicabil din cauza inundațiilor. Ce spun hidrologii

Râul Slănic care a ieșit din matcă la Lopătari, inundând un drum principal ce face legătura cu satele Chirani și Săreni a creat probleme și într-o altă comună din județul Buzău.

Podul din satul Lunca Morii din comuna Beceni a devenit impracticabil astăzi după amiază după ce debitul râului Slănic a crescut enorm și a luat tuburile care asigurau traversarea de pe un mal pe celălalt. 

- Publicitate -

Întreaga situația din zonă a fost semnalată de un localnic care a sesizat Prefectura Buzău și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

”Ceea ce spuneam în campanie despre podul prost realizat de la Lunca Morii s-a adeverit astăzi. În urma ploilor de ieri, podul de tuburi a fost stricat și nu se mai poate circula pe el. Am solicitat deja Prefecturii Buzău și ISU să intervină și să ne ajute pe situații de urgență pentru a remedia cât mai repede și mai bine problema”, a scris pe Facebook Adrian Burcalu.

Buzoianul spune că nici puntea pietonală nu prezintă mai multă siguranță.

”Am rugămintea să nu încercați să treceți pe acesta și sa utilizați puntea. Am constatat că nici aceasta nu este în regulă și am trimis deja echipă să refacă bucățile de lemn ce sunt stricate sau lipsă”, a mai scris Adrian Burlacu.

Pericol este pe mai multe bazine hidrografice care se află sub cod galben de inundații, valabil pînă duminică la ora 16.00.

La Buzău, din cauza afluenților care au venit cu mai multă apă de la munte, râul Buzăul s-a umflat, astfel că dimineață a fost nevoie de evacuarea apei din baraj, în mod controlat, pentru a nu exista probleme.

Potrivit hidrologilor, printre râurile aflate sub avertizare se numără și Ialomiţa, în bazinul superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în județele Buzău şi Ialomiţa, rîul Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval Acumularea Siriu, în judeţele Buzău şi Prahova), Rm Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior în județele Vrancea şi Buzău şi Putna – bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în judeţul Vrancea. Hidrologii menţionează că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în perioada 11 decembrie, ora 6:00 – 12 decembrie, ora 00:00, pe unele râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

Este vorba despre cetățenii din satele Chirani și Săreni, din comuna Lopătari. Potrivit primarului Claudiu Constantin, drumul care face legătura dintre acestea și centru comunei a fost distrus de ploile din ultimele ore. Mai grav este că acolo plouă în continuare și până când precipitațiile nu se vor opri, autoritățile nu pot inteveni. izolați izolați izolați

izolați
”Azi am intervenit de urgență în câteva zone afectate de apă, situația este sub control. Cum se mai potolește Slănicul intervenim la Săreni, iar în perioada următoare facilităm accesul pe izvorul din panta de la școala Malu Roșu”, a spus Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari.

Primarul face apel la locuitorii celor două sate să-și curețe șanșurile.
”Fac un apel la cetățenii din toate satele să aibă grijă de șanțurile din zona lor până ajungem noi cu buldo în zonă. Haideți să punem mână de la mână și să ne gospodărim așa cum făceau și bunicii noștri”, a îndemnat primarul comunei.

izolați
Meteorologii au emis pentru județul Buzău un cod galben hidrologic valabil în perioada 11 decembrie, ora 6.00 – 12 decembrie, ora 24.00.

Autor: Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole