28 mai 2022 - 13:24

Mai putini bani pentru fermierii inscrisi in Programul Tomata! Sumele anuntate de MADR

În acest an, legumicultorii care s-au înscris în programul Tomata vor primi doar 75% din cei 3.000 de euro, sumă declarată inițial. Acesta a fost stabilită de Ministerul Agriculturii iar acum este de 2250 euro, mai mică decât primeau în anii trecuți pentru roșiile produse în solarii și livrate în piețe sau magazine.

Ministerul Agriculturii a luat această decizie de diminuare a ajutorul de minimis pentru producătorii de tomate motivând că numărul producătorilor înscriși și sumele solicitate la plată depășesc bugetul alocat la nivel național. 

„Eu am spus la începutul anului că s-au alocat 40 de milioane de euro pentru Programul Tomata Ciclul I și că acesta este plafonul. În funcție de câte dosare sunt, cuantumul poate să rămână sau poate să scadă. Pentru că anul acesta avem, din nefericire, de dat 1,2 miliarde de lei pentru despăgubiri la secetă și foarte multe miliarde pentru despăgubiri datorate evoluției COVID-19… noi vom interveni pentru toate sectoarele de activitate din agricultură care vor primi despăgubiri”, a declarat Adrian Oros.

Anul acesta au fost mai multe modificări la programul Tomata, printre care obținerea unei cantități minime de 3 kg roșii/metru pătrat, respectiv trei tone pentru 1000 mp, care trebuie obținută de producătorii care vor să obțină acest ajutor de minimis sau introducerea unui un registru de evidență a tratamentelor de protecție a plantelor, ce poate fi verificat de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare.

Trebuie precizat că modificarea principală a vizat reducerea ajutorului de minimis în cazul în care numărul de cereri și sumele solicitate la plată depășesc bugetul alocat.

La nivelul județului Vrancea sunt 111 producători de legume care au îndeplinit condițiile și care ar urma să primească acest ajutor de minimis. De asemenea, mai sunt înscriși 14 producători de usturoi, cu o suprafață de 17 hectare.

Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.